САЩ разследват Credit Suisse и UBS за нарушаване на санкциите срещу Русия


САЩ разследват Credit Suisse и UBS за нарушаване на санкциите срещу Русия
Снимка: iStock

2221

Според съобщения в медиите американските власти разследват Credit Suisse и UBS, заедно с други, във връзка с евентуално подпомагане на руски олигарси при заобикаляне на санкциите. Освен двете големи банки Министерството на правосъдието проверява и служители на някои американски финансови институции, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Съответните писма с искане на информация са изпратени преди поглъщането на Credit Suisse, обявено в неделя.

Според един от запознатите министерството иска да знае кои служители са отговаряли за такива клиенти и как тези клиенти са били проверявани през последните години. На следващ етап би могло да се разследва дали са били нарушени законите. Първоначално двете банки и Министерството на правосъдието във Вашингтон не са коментирали темата. Credit Suisse с проблеми в съда в САЩ

Преди войната в Украйна да доведе до разширяване на санкциите, Credit Suisse беше известна с това, че обслужваше богати руснаци. В своя пик банката управляваше над 60 млрд. долара за руски клиенти, които генерираха между 500 и 600 млн. долара приходи годишно за Credit Suisse.

Към момента на прекратяване на дейността си с индивидуални руски клиенти през май 2022 г. Credit Suisse е управлявала около 33 млрд. долара за тях, с 50% повече от UBS въпреки по-големия ѝ бизнес в областта на управлението на богатството.

Миналата година Министерството на правосъдието откри работната си група KleptoCapture, за да приложи санкции срещу богати руснаци, политически съюзници на президента Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления. Оттогава правителството на САЩ е конфискувало яхти, частни самолети и луксозни имоти.

Миналия месец САЩ конфискуваха жилища в Ню Йорк, Флорида и Хемптънс, собственост на санкционирания олигарх Виктор Векселберг.

Редица лица са обвинени, че са помагали на олигарси да укриват активи – британският бизнесмен Греъм Бонъм-Картър беше арестуван през октомври с обвинение, че незаконно е превел 1 млн. долара за поддържане на имоти в САЩ на санкционирания милиардер Олег Дерипаска. През януари бивш високопоставен агент на Федералното бюро за разследване също беше обвинен, че е помагал на Дерипаска да нарушава санкциите.

Банките могат да бъдат подложени на сериозни глоби за нарушаване на санкциите на САЩ. През 2014 г. BNP Paribas плати близо 9 млрд. долара, след като призна за обвинения на САЩ за обработка на трансакции за санкционирани судански, ирански и кубински лица. През 2019 г. Standard Chartered Bank плати над 1 млрд. долара за извънсъдебно уреждане на разследване на Министерството на правосъдието, в което бивш служител на банката призна заговор за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

При появата на плана за спасяване на Credit Suisse, UBS изрази загриженост за поемането на правните задължения на конкурента си. Швейцарското правителство заяви, че ще гарантира до 9 млрд. франка (9,8 млрд. долара) загуби за UBS от сделката. UBS завърши сделката за Credit Suisse

В началото на март зам.-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви, че Министерството на правосъдието реагира на „несигурната геополитическа обстановка“, като укрепва отдела си за национална сигурност, който следи за нарушенията на санкциите. „Корпоративната престъпност и националната сигурност се припокриват в невиждана досега степен и отделът се пренастройва, за да посрещне това предизвикателство“, заяви тогава Монако.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сделката за Credit Suisse оставя десетки хиляди на улицата

Високорисковите инвеститори ще загубят парите си в Credit Suisse

Credit Suisse: 167-годишна история от върха до пропадането

UBS изкупува обратно облигации за милиарди

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички