UBS изкупува обратно облигации за 2,75 млрд. евро, емитирани преди седмица


UBS изкупува обратно облигации за 2,75 млрд. евро, емитирани преди седмица
Снимка: iStock

1275

Швейцарската банка UBS Group обяви, че ще изкупи обратно свой дълг за 2,75 млрд. евро, който емитирала преди по-малко от седмица, предаде Reuters. Така банката се опитва да повиши доверието сред инвеститорите, след като през уикенда стана ясно, че ще погълне своя затруднен конкурент Credit Suisse за 3 млрд. долара. UBS завърши сделката за Credit Suisse

Въпросните първостепенни необезпечени облигации, емитирани на 17 март, включват облигации за 1,5 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,625% и падеж през март 2028 г. и облигации за 1,25 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,750% и падеж през март 2032 г., посочват от UBS в изявление.

Решението е „разумно действие, за да се даде възможност на инвеститорите да продадат обратно облигациите, ако те, знаейки това, изберат да не инвестират“, заяви за Bloomberg Андрю Уонг, кредитен анализатор в Oversea-Chinese Banking.

След подкрепеното от правителството спасяване на Credit Suisse стойността на акциите и облигациите на UBS се променя динамично. Те ѝ поевтиняха с цели 17% след отварянето на пазарите в понеделник, а на следващия ден затвориха сесията с ръст от 35% от тези дъна.

Доходността по нейните допълнителни доларови облигации със 7% лихва скочи до рекордните 29,8% в един момент във вторник спрямо под 10% преди седмица, според данни на Refinitiv. Доходността на тези облигации последно беше 18,7%.

Част от спасителния план за Credit Suisse предвижда компанията да сведе до нула стойността на своите облигации AT1 за 16 млрд. долара, т.е. тези облигационери няма да получат нищо, докато притежателите на акции поне получиха стойността, заложена в офертата за придобиване.

Към 14:00 часа българско време акциите на UBS се търгуват с понижение от 2,5% до 18,94 швейцарски франка за брой, след като поскъпнаха с 3,6% по време на ранната търговия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse?

Реакциите на световните икономически фактори за поглъщането на Credit Suisse от UBS

Европейските борси стартираха в червено след спасяването на Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички