Големите централни банки одобряват придобиването на Credit Suisse


Големите централни банки одобряват придобиването на Credit Suisse
Снимка: iStock

2844

Новината за предстоящото придобиване на затруднената швейцарска банка Credit Suisse от конкурента ѝ UBS беше посрещната със задоволство от водещи финансови фактори в Европа и Северна Америка, съобщава Reuters. UBS завърши сделката за Credit Suisse

Европейската централна банка определи реакцията на Швейцария на затрудненията на Credit Suisse като ключова за възстановяването на спокойствието на пазара. ЕЦБ обеща също да подкрепи европейските банки със заеми при необходимост.

Американският министър на финансите Джанет Йелън и президентът на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл приветстваха новината за придобиването на Credit Suisse. Споразумението беше постигнато с посредничеството на швейцарските власти. „Приветстваме днешните изявления на швейцарските власти в подкрепа на финансовата стабилност“, заявиха съвместно те.

Те също били в тесен контакт с международните партньори, за да подкрепят изпълнението, заявиха от Министерството на финансите на САЩ. Същевременно Пауъл и Йелън коментираха собствените си банки: „Капиталовите и ликвидните позиции на американската банкова система са силни, а финансовата система на САЩ е устойчива“.

Bank of England също приветства действията на швейцарските власти по споразумението и заяви, че британската банкова система е добре финансирана.

Според швейцарския министър на финансите Карин Келер Зутер поглъщането от UBS е единственото възможно решение. „Всяко друго решение би предизвикало финансова криза“, заяви Келер-Зутер в Берн.

Алтернативните сценарии биха довели до сериозни опасности. Поглъщането на Credit Suisse от държавата например би означавало „огромен риск за данъкоплатците“, а ликвидацията на институцията „би поставила швейцарския финансов център в бедствено положение“. „Благодарни сме, че това сливане наистина се осъществи сега в смисъла на стабилността на швейцарския финансов център, на кредитоспособността и на Швейцария, на стабилността на швейцарската икономика заяви министърът.

USB ще плати за придобиването на Credit Suisse 3 млрд. швейцарски франка (около 2,23 млрд. долара) и ще поеме около 5,4 млрд. загуби. Очаква се придобиването да бъде завършено до края на 2023 г.

Швейцарската централна банка обяви, че сделката включва помощ за ликвидност от 100 млрд. швейцарски франка (108 млрд. долара) за USB и Credit Suisse.

На пресконференция президентът на UBS Колм Келехер заяви, че банката му постепенно ще закрие инвестиционната банка Credit Suisse с хиляди служители в целия свят. UBS очаква да постигне годишна икономия от 7 млрд. долара до 2027 г.

Акциите на Credit Suisse загубиха 1/4 от стойността си миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от централната банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Credit Suisse: 167-годишна история от върха до пропадането

В САЩ акционери съдят Credit Suisse за измама

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички