Двама останаха кандидатите за управител на БНБ


Двама останаха кандидатите за управител на БНБ
Снимка: Елена Страхилова

2495

БСП оттегля номинацията си за управител на БНБ - Николай Каварджиклиев. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

Така кандидатите за поста остават двама. Единият е настоящият гуверньор Димитър Радев, предложен от ГЕРБ и подкрепен от ПП-ДБ, а другият е предложението на "Възраждане" - Любомир Христов.

Още: Управителят на БНБ е против употребата на лев и евро едновременно

Изборът на нов управител на БНБ се налага, тъй като мандатът на настоящото ръководство изтече през юли 2021 г., но нов не бе избран след като бе провалена процедурата през 2022 г. и до нова не се стигна заради поредицата от парламентарни избори и липсата на мнозинство.

Депутатите стартираха процедурата за нов управител на БНБ

"Заедно с цялата парламентарна група заставаме пред вас с нашия кандидат за управител на БНБ. Той изразява желание да бъде оттеглен и ние ще уважим това желание. Не желаем да участваме в предварително нареден мач. Това вече се получи с НЗОК. Ние издигнахме изключително качествен човек за управител на НЗОК - професионалист, почтен. Естествено беше отхвърлен, не като оценка за професионализъм и почтеност, а точно заради такъв нагласен мач", каза Нинова.

По думите й в последните дни задкулисието се разиграва в последните дни. "Имитира се демократичен процес със справедлив избор, но вместо това се случва нареден избор на договорено задкулисно лице за управител на съответния орган, в случая на БНБ. Не желаем да бъдем смокинов лист, което прикрива задкулисието", добави лидерът на БСП.

Кандидатът за управител на БНБ Николай Каварджиклиев каза, че преди да минат изслушванията две политически сили са обявили своето решение. "Не виждам смисъл да продължавам повече с този театър. Предпочитам да не ме свързват с това и затова преценихме, че е по-добре да бъде оттеглена моята кандидатура", обясни той.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички