Държавата събира милиони от глобите за разходки в парка


Държавата събира милиони от глобите за разходки в парка
Снимка: iStock/Guliver

15887

На 4 млн. лева възлизат глобите, които полицията е наложила заради разходки в паркове и градини по време на извънредното положение. Те бяха забранени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и нарушението се води административно – санкция по чл. 209а от Закона за здравето. Според БНР, вече са издадени около 800 акта с глоби за 5000 лв.

Санкциите започнаха през уикенда в София и Варна, а после и в останалите областни градове. Полиция дебнеше пешеходните зони и зелените площи и предупреждаваше гражданите да ги напуснат. Несъгласните бяха глобявани.

Във Варна бяха глобени десетки за разходка в Морската градина. В София бяха санкционирани отишлите в Южен парк и на Витоша.

Какви тежки ограничения наложи съседна Сърбия, вижте тук.

В Бургас пък общината премахна пейките в Морската градина, за да попречи на гражданите да прекарват повече време там. По думите на кмета Димитър Николов, така ще се спестят и тежките глоби за нарушителите.

В Пловдив бяха наложени стотици глоби по 5000 лв. и издадени предупреждения заради разходки в парка и събиране на групи от повече от двама души. Бяха санкционирани и местни превозвачи, защото не спазват разписанието и не са пуснали по-големи автобуси, за да има дистанция между хората.

В цялата област Стара Загора беше наложен вечерен час от 21:00 часа до 5:00 часа сутринта, като вече може да се излиза само за работа или по медицински нужди. Забранено е събирането на повече от двама възрастни на едно място, а чакащите пред магазините трябва да са на поне 2 метра разстояние. Разходката на домашен любимец може да е на максимум 250 метра от адреса на стопанина му. Глобата е до 50 лв.

Има и почти 370 досъдебни производства за нарушаване на карантина. Те вече се третират по Наказателния кодекс - чл. 355, като важи точката за нарушение по време на епидемия. Наказанието е 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Най-често става дума за хора, които са напуснали адреса си, въпреки че имат забрана за това.

Докога ще удължат извънредното положение, четете тук.

Проверки по аптеки и супермаркети

Несъответствия между касова наличност и фискална памет, продажби на лекарства от лица без фармацевтично образование и липса на цени върху изложените артикули са пък част от откритите нарушения при наредeна от прокуратурата проверка на аптеки в София. Акцията е ръководена от Софийска градска прокуратура, като в нея са участвали служители на МВР, РЗИ-София, КЗП и НАП.

Проверени са аптеки, складови бази и дрогерии. В инспектираните 38 аптеки в столицата, контролните органи са съставили 12 акта за административни нарушения и са издали 8 предписания.

Прокуратурата в Благоевград пък е организирала масирана проверка на супермаркети и търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират множество хора, както и лица, поставени под карантина. Проверката е била на територията на Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански.

Проверени са били 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица. Районна прокуратура – Благоевград е установила нарушение в супермаркет - предлагат се неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено предписание посочените продукти са били опаковани индивидуално.

Сред други нарушения в няколко търговски обекта и предприятия в Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на информационни табели, неспазване на реда за провеждане на дезинфекция. Прокуратурата в Петрич е разпоредила дезинфекциране и спазване на необходима дистанция между клиенти в няколко търговски обекта.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички