ЕЦБ: Банковаите сътресения отслабиха финансова стабилност в еврозоната


ЕЦБ: Банковаите сътресения отслабиха финансова стабилност в еврозоната
Снимка: iStock

1326

Перспективите за финансовата стабилност на еврозоната остават крехки заради скорошната стресова ситуация в банковите сектори на САЩ и Швейцария. Това сочи преглед на финансовата стабилност в еврозоната от май 2023 г., публикуван на официалния сайт на Европейската централна банка.

„Докато икономическите условия леко са се подобрили, несигурните перспективи за растеж, съчетани с постоянен инфлационен натиск и затягащи се условия на финансиране, продължават да пречат на фирмите, домакинствата и правителствата“, пише още в заключенията от прегледа.

Според експертите на ЕЦБ неочаквано влошаване на икономическите условия или финансово затягане може да доведе до необичайни корекции на цените на финансовите пазари и/или на пазара на недвижими имоти.

„Стабилността на цените е от решаващо значение за трайната финансова стабилност. Тъй като затягаме паричната политика, за да намалим високата инфлация, това може да разкрие уязвимости във финансовата система. Изключително важно е да следим за такива уязвимости и да прилагаме банковия съюз, за да ги държим под контрол“, предупреди вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, като коментира данните.

Според Де Гиндос спадът на инфлацията в еврозоната, регистриран от някои национални статистически служби, през последните 2 дни, е по-голям от прогнозите и сочи към продължаващо забавяне на растежа на цените.

Като фактор за риск за финансовата стабилност според доклада е, че фирмите от еврозоната са изправени пред по-строги условия на финансиране и несигурни бизнес перспективи, което може да е особено предизвикателно за излезлите от пандемията с по-големи задължения и по-слаби печалби.

Същевременно високата инфлация удря домакинствата – особено тези с по-ниски доходи – и намалява тяхната покупателна способност и затруднява способността им да изплащат заеми. Търсенето на нови заеми, особено ипотечни, спадна рязко през първото тримесечие на 2023 г. в отговор на растящите лихвени проценти, посочват икономистите.

Според прегледа на ЕЦБ пазарите на недвижими имоти в еврозоната са в процес на корекция. На имотните пазари повишенията на цените на жилищата се охладиха сериозно за последните няколко месеца, като намалиха надценките в сектора.

Корекциите на цените може да станат хаотични, ако по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити продължат да намаляват търсенето.

„Търсенето на търговски имоти остава ниско, а продължаващата корекция може да тества устойчивостта на инвестиционните фондове с интереси в сектора на търговските имоти“, пише в доклада.

Досега инвестиционните фондове до голяма степен останаха незасегнати от неотдавнашното напрежение в банковия сектор в САЩ и Швейцария. Това обаче може да се промени, ако фондовете изведнъж се нуждаят от ликвидност, което ги принуждава бързо да продават активи.

Същевременно банките от еврозоната се оказаха устойчиви на стреса от САЩ и Швейцария, заради ограничените им експозиции. Тази устойчивост беше подкрепена от силни капиталови и ликвидни позиции в резултат на усилията на регулаторните и надзорните органи през последните години. Но ЕЦБ предупреждава, че въпреки това има опасения за способността на банките да натрупват капитал.

Вече са налице признаци за влошено качество на активите в кредитните портфейли и експозиции, свързани с търговски недвижими имоти, по-малки фирми и потребителски заеми. Това може да наложи банките да заделят повече средства за покриване на загуби и управление на кредитния риск.

В този контекст е от голяма важност да се завърши банковият съюз и да се създаде обща европейска схема за гарантиране на депозитите, препоръчват експертите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕЦБ предупреди: Водещите банки в еврозоната са застрашени

ЕЦБ затяга контрола върху банките

ЕЦБ предупреди за рискове при недвижимите имоти


Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички