ЕЦБ остави лихвите непроменени


ЕЦБ остави лихвите непроменени
Снимка: Getty Images/Guliver

1845

Европейската централна банка реши на заседанието си в четвъртък да оставят основните лихвени проценти непроменени и потвърди решенията, предприети на предишното заседание през декември 2021 г. Очакват се 4 пъти по-високи лихви в САЩ 

На днешното си първо за 2022 г. редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите по рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто, предаде БНР. Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация

В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със стратегията на паричната политика, Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не отбележи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и докато не прецени, че отбелязаният напредък на основната инфлация е достатъчен, така че да бъде в съответствие със стабилизиране на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и краткотраен период, през който инфлацията е малко над целевата.

ЕЦБ също така потвърди, че ще прекрати нетни покупки на активи по програмата "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP) в края на март 2022 г.

Управителният съвет на ЕЦБ обаче възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по прорамата PEPP, най-малко до края на 2024 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла на централната банка по програмата PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентация на паричната политика.

ЕЦБ също така заяви, че месечните нетни покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще възлизат на 40 милиарда евро през второто тримесечие на 2022 г. и 30 милиарда евро през третото тримесечие, намалявайки до 20 милиарда евро на месец от октомври нататък "толкова дълго, колкото е необходимо, за да затвърждава стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти".

Управителният съвет продължава да очаква нетните покупки да бъдат прекратени малко преди да започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ.

ЕЦБ също така ще продължи да наблюдава условията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа на операции от третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) да не възпрепятства гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно Управителният съвет ще подлага редовно на оценка как целевите операции по кредитиране допринасят за ориентацията на паричната политика. Както бе съобщено след заседанието през декември, ЕЦБ предвижда специалните условия, приложими по TLTRO III, да приключат през юни тази година. Освен това Управителният съвет ще направи оценка на подходящото калибриране на двустепенната система на олихвяване на резервите, така че политиката на отрицателни лихвени проценти да не ограничава капацитета на банките за посредничество в условия на изобилна свръхликвидност. Инфлацията в еврозоната удари рекорд

В заключение Европейската централна банка заяви, че има готовност да коригира всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички