ЕК иска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна


ЕК иска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна
Снимка: iStock

2302

Европейската комисия ще предложи замразените руски активи да се използват в подкрепа на възстановяването на Украйна. Това заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на втората конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда в Лондон, предаде ДПА.

„ЕК ще представи съответния план преди лятната почивка“, уточни Фон дер Лайен, според която руските активи трябва да се използват, „тъй като извършителят трябва да бъде държат отговорен“.

В центъра на дискусиите на конференцията е въпросът как компаниите от частния сектор могат да бъдат насърчени да инвестират в страната и да подпомогнат възстановяването на икономиката ѝ.

Френският министър на външните работи Катрин Колона съответно представи нов механизъм за застраховане по риска „война“, предаде Reuters. По думите на Колона този механизъм трябва да покрие инвестициите в Украйна срещу рискове, свързани с войната чрез Френската държавна банка за инвестиции. Тя допълни, че планът на френското правителство съответства със застрахователния механизъм, предложен от Великобритания и Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок обяви, че Берлин ще предостави на Киев през 2023 г. 381 млн. евро за хуманитарни нужди. По думите ѝ освен това възстановяването на Украйна и занапред трябва да бъде обвързано с процеса на присъединяването на страната на към ЕС. Бербок припомни, че от февруари 2022 г. (началото на войната – бел. ред.) Германия е отделила общо 16,8 млрд. евро в помощ на Киев, включително военна.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна ще се нуждае от още около 6 млрд. долара за възстановяване през идните 12 месеца.

По думите на полския премиер Збигнев Рау събирането на средства за възстановяването на Украйна е дългосрочна задача и процесът на възстановяване ще означава привличане и на частния, и на публичния сектор.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Отново: САЩ отпускат нова многомилиардна помощ за икономиката на Украйна

Лидерите от ЕС с призив към Китай да спре войната в Украйна

Колко е получила Украйна от началото на годината от западните си съюзници?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички