ЕК планира нов европейски дълг в подкрепа на Украйна


ЕК планира нов европейски дълг в подкрепа на Украйна
Снимка: iStock

1936

Европейската комисия планира да емитира нов съвместен европейски дълг, за да покрие нуждите от краткосрочно финансиране на Украйна през следващите три месеца, като заемът се оценява на 15 милиарда евро, съобщава електронното издание POLITICO, цитирайки трима дипломати, запознати с дискусията. ЕК предлага вносът от Украйна в ЕС да стане безмитен

Планът ще бъде представен още на 18 май, посочиха източниците на изданието, цитирано от БНР. ЕС гони още руски банки от SWIFT

Според властите в Киев и МВФ, Украйна се нуждае от 5 милиарда евро на месец, за да поддържа икономиката си на повърхността – от изплащане на заплати и пенсии до грижа за разселеното население и други разходи, свързани с войната.

Съединените щати вече се ангажираха да предоставят една трета от тази сума, което ще остави непокрити 10 милиарда евро, посочва POLITICO.

Комисията е информирала в петък посланиците на ЕС за плана за преодоляване на тази финансова дупка, което ще доведе до емитирането на дълг от страна на ЕК на основата на гаранции, предоставени от страните членки на съюза.

Процедурата ще бъде подобна на тази по така наречената програма SURE, използвана по време на коронавирусната пандемия за набиране на средства за защита на работните месеца, посочиха дипломатите, цитирани от изданието. По това време Комисията поиска 25 милиарда евро гаранции, за да емитира европейски дълг за 100 милиарда евро.

Въпреки че финансирането на Украйна е в много по-малък размер, отколкото това за програмата SURE, Комисията не предостави подробности за това колко точно средства ще й трябва и как те ще бъде разпределено между страните членки, казаха още тримата дипломати.

Няколко държави, включително Германия, Австрия и Гърция, са поискали от ЕК да предостави алтернативни възможности за финансиране преди представянето на плана си на 18 май. Ако други страни извън ЕС — като Япония, Обединеното кралство, Норвегия и други — се присъединят, тогава за ЕС ще остане да покрие сума от няколко милиарда евро и това може да стане чрез двустранни дарения, смятат дипломатите, цитирани от POLITICO. https://www.expert.bg/macroview/economy/sasht-otmenjat-mitata-vyrhu-ukrainskata-stomana-za-edna-godina-1750962.html

Френското председателство на ЕС иска да постави въпроса за обсъждане от държавните и правителствените ръководители в края на май.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички