ЕС с опит да постигне съгласие за нови бюджетни правила преди края на годината


ЕС с опит да постигне съгласие за нови бюджетни правила преди края на годината
Снимка: Getty Images / Guliver

685

Часовникът тиктака, дълговете се трупат, но ЕС все още е далеч от споразумение за нови бюджетни правила. Срещата на финансовите министри на ЕС в Люксембург тази седмица, ще има едно основно главоболие на върха на дневния ред: реформиране на фискалните правила на ЕС, предаде АФП.

Настоящите правила, известни като Пакта за стабилност и растеж, се презират от много страни от ЕС - някои от които, често се противопоставят на строгите разпоредби, поради универсалния подход.

Ако министрите не постигнат съгласие до края на годината, старите правила ще бъдат върнати в сила през 2024 г.

Още: Европейската комисия предложи новия бюджет на ЕС

ЕС първо спря пакта през март 2020 г., когато коронавирусът се разпространи в Европа, принуждавайки 27-те държави-членки на блока да налеят милиарди евро в икономиките си, за да поддържат домакинствата и бизнеса.

След това точно когато Европа достигна светлината в края на тунела, Русия нахлу в Украйна миналата година, изпращайки цените на енергията спираловидно и налагайки ново спиране.

Поддръжниците на по-голямата фискална дисциплина твърдят, че са необходими строги правила, за да се контролират нарастващите национални бюджети, докато критиците казват, че ограничават държавите-членки да инвестират, точно както Европа трябва да отблъсне предизвикателствата от Китай.

Днес пактът гласи, че дългът на една страна трябва да бъде 60% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), докато нейният дефицит трябва да бъде 3% от БВП.

Още: Подготвят ли нови данъци в Европейския съюз?

Реформите, публикувани през април, ще запазят тези цели, но ще позволят по-специализиран, специфичен за всяка държава подход за намаляване на дълга, с по-голяма гъвкавост.

Страните членки обаче са разделени относно това, дали реформите трябва да запазят някои груби правила за намаляване на дълговете и дефицитите всяка година.

Бюджетна дисциплина

Реформите на Европейската комисия предлагат държавите-членки да работят с изпълнителната власт на ЕС, за да формулират план за намаляване на дълга на своята страна за четири години.

Планът дори може да бъде удължен до седем години в замяна на реформи и инвестиции.

Всяко правителство приема необходимостта от реформи, но някои страни, включително Германия, искат да поддържат определени цели, за да осигурят дисциплина по отношение на дълговете и дефицита.

Най-неприятните теми включват общи предпазни мерки за намаляване на дълга и дефицита, които изправиха Франция срещу Германия.

Като отстъпка за Германия, реформите изискват страните да намаляват дефицита си с минимум 0,5% всяка година, докато вече не надвишава лимита от 3%.

Франция обаче твърди, че автоматичните и единни правила не работят и рискуват повече да навредят на Европа, отколкото да помогнат.

"Позициите на страните членки са толкова различни, че е почти невъзможно да има политическо споразумение през октомври“, каза дипломат от ЕС.

Имаше разговори за освобождаване от бюджета за зелени и цифрови инвестиции в подкрепа на фокуса на ЕС върху чистата енергия, въпреки че някои държави-членки се противопоставят на това, тъй като „това би било огромна част от бюджета“, каза друг дипломат от ЕС.

Но с бушуващата война в Украйна министрите вероятно ще се споразумеят за освобождаване от отбраната, тъй като държавите-членки влагат пари в армията си, добави той.

Пазарни рискове

С поглед към пясъчния часовник миналата седмица започна истинска работа с интензивни преговори за подготовка на схемата на сделката, но дипломатите предупредиха да не очакват окончателно споразумение.

Дори и да не бъде постигнато споразумение през октомври, "може да има сделка преди края на годината", каза дипломат от ЕС.

Друг дипломат подчерта, че може да има сделка през ноември. "Страхът е, че ако няма споразумение преди 2024 г., въпросът ще загуби своята спешност и ще бъде отложен, докато ЕС се подготвя за избори през юни. Ако не можем да постигнем сделка, пазарите няма да харесат това. Това ще покаже политическата импотентност на ЕС".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички