Ето кои са най-интересните и ефективни съвети за спестяване на пари


Ето кои са най-интересните и ефективни съвети за спестяване на пари
Снимка: iStock

5532

Спестяването на пари е универсална финансова цел за всеки, но методите и практиките, които хората използват, за да я постигнат, могат да са толкова разнообразни, колкото и самите хора. Докато някои предпочитат традиционни спестовни сметки или инвестиционни портфейли, други са възприели уникални и интересни спестовни практики, които са не само ефективни, но и интригуващи. Представяме ви едни от най-интересните спестовни практики по света, които могат да ви вдъхновят да преосмислите подхода си към спестяването.

Какейбо: Японското изкуство на бюджетирането

Какейбо, често наричан „японското изкуство на бюджетирането“, е силно структуриран и дисциплиниран подход към личните финанси. Произхождащ от Япония, този метод включва щателно проследяване на всички приходи и разходи във физическа книга, често с ръкописни записи. Какейбо насърчава размисъл и бдителност при вземане на решения за харчене, което увеличава спестяванията и задълбочава разбирането на финансовите навици.

Соу-Соу: Спестовни клубове

В много африкански и карибски общности Соу-Соу или Susus са популярни спестовни клубове. Тези неформални групи, базирани в общността, обединяват лица, които редовно внасят фиксирана сума пари, като всеки член се редува да получава еднократна сума. Соу-Соу не само насърчава дисциплинираните спестявания, но и чувството на доверие и общност сред участниците. Това е прост, но мощен начин за спестяване и изграждане на финансова сигурност.

Правило 50/20/30

Правилото 50/20/30 е модерна бюджетна стратегия, популярна сред милениалите. Принципът препоръчва да разпределяте 50% от доходите си за нуждите (съществени разходи като наем, хранителни стоки и комунални услуги), 20% за спестявания и намаляване на дълга и 30% за нужди (разходи като забавление и хранене навън). Този подход осигурява ясна структура за управление на финансите, като гарантира, че и спестяването, и наслаждаването на живота са приоритетни.

Буркан за пари - визуалното спестяване

Предизвикателството Money Jar Challenge е забавен начин да спестите пари. Това включва определяне на буркан за вашите спестявания и депозиране на определена сума пари или ресто в него ежедневно или седмично. С времето ще видите как бурканът се пълни, което може да бъде много мотивиращо. Тази практика не само прави спестяването осезаемо, но също позволява да видите напредъка си, докато гледате как състоянието в буркана расте.

Предизвикателства без харчене: Пестене или нищо

Предизвикателствата без харчене включват определяне на конкретен период, често седмица или месец, през който се ангажирате да харчите възможно най-малко, само за нужното. Тези предизвикателства помагат да идентифицирате ненужните разходи и да се откажете от нездравословните навици за харчене. Спестените пари по време на предизвикателството могат да се пренасочат към спестявания или изплащане на задължения. Това е краткосрочна жертва за дългосрочна финансова печалба.

Обратно бюджетиране: Спестяванията на първо място

Обратното бюджетиране преобръща традиционния бюджетен подход с главата надолу. Вместо да проследявате разходите и да спестявате това, което е останало, започвате, като задавате цел за спестяване и след това разпределяте оставащия си доход към разходите. Това гарантира, че спестяванията остават основен приоритет, което прави по-малко вероятно да бъдат пренебрегнати.

Спестяването на пари не трябва да е обикновена или стресираща задача. Тези интересни практики за спестяване показват разнообразието от подходи, които хората използват, за да постигнат своите финансови цели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Как да защитите спестяванията си от нулевите лихви по депозитите?

Какви спестявания трябва да имаме при криза?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички