Еврото потъна до 20-годишно дъно, отново е по-евтино от долара


Еврото потъна до 20-годишно дъно, отново е по-евтино от долара
Снимка: iStock

13788

Доларът запазва стабилната си позиция, докато еврото се задържа около 20-годишно дъно. Причината е, че Европа е изправена пред съществуващите проблеми с енергийните доставки и опасения за икономическия ѝ растеж. Доларът стана по-скъп от еврото за първи път от две десетилетия

Еврото достигна най-ниското си ниво от края на 2002 г. от 0.9926 долара.

В допълнение енергийната несигурност на континента продължава да се задълбочава. Очаква се Русия да спре подаването на природен газ към Европа по газопровода "Северен поток 1" за три дни в края на месеца. 

Горещото време в Европа допълнително изостря проблемите с енергийните доставки. Така нарастват опасенията, че прекъсвания през зимата може да имат тежки последици върху бизнеса, предава Reuters. „Предвид сегашната ситуация, съществуват притеснения дали спирането ще е за три дни, или за три години. Наистина ли това е 3-дневна поддръжка, или още един пример за използване на доставките към Европа като оръжие?“, заяви Рей Атрил от National Australia Bank, сред четирите най-големи финансови институции в Австралия.

Паундът също достигана до най-ниското си през последните две години и половина и се равнява на 1.17715 долара след откриването на азиатската търговска сесия. Японската йена се задържа до 137.265 за долар, след като удари едномесечно дъно от 137.705 за долар. Ако еврото продължи да се обезценява, Германия въвежда лева?

Австралийският и новозеландският долар се задържаха стабилни, което според Атрил е заради насочване вниманието на пазара към проблемите в Европа. 

Очаква се по-късно индексът за деловата активност в сферата на промишлеността (PMI) да даде повече информация за растежа на икономиките в еврозоната и Великобритания. Освен проследяването на индекса, инвеститорите очакват и срещата на Европейската централна банка в червъртък.

Австралийският долар достигна до 0.687 щатски долара, а новозеландският – до 0.6168 щатски долара.

Доларът се търгува за 6.8640 спрямо офшорния юан, достатъчно близко до двугодишния връх на зелените пари от 6.8752, достигнат в понеделник. Русия скъсва със Запада: Отказва се от долара и еврото

Еврото беше основната валута в кошницата на доларовия индекс, като последният остана стабилен на 109.17 пункта и се приближава до 20-годишния връх от 109.29, достигнат през юли.

Друга причина инвеститорите да търсят сигурност в долара е фактът, че редица членове на Федералния резерв на САЩ повишиха повторно лихвите преди важния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул по-късно тази седмица.

Доходността на референтните 10-годишни щатски облигации се повиши с около 4 базисни пункта до над 3% вчера. Доходността на 2-годишните облигации се повиши с около 5 базисни пункта до 3.308% тази сутрин. Скоро доларът и еврото ще се изравнят?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Бързото поскъпване на долара е риск за световната икономика

Доларът поскъпна до близо 20-годишен връх

Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички