Евтините цигари ще поскъпнат повече от скъпите


Евтините цигари ще поскъпнат повече от скъпите
Снимка: iStock

18296

През следващите 4 години цените на евтините цигари ще се вдигат по-бързо от тези на по-скъпите. Това ще се случи заради промени при определянето на акцизите за тютюневите изделия, приети на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Увеличаването на цените на цигарите ще започне от 1 март 2023 г. и ще продължи през 2024 г. и 2025 г. С колко ще поскъпнат цигарите до 2026 година?

Всяка година акцизът на цигарите трябва да се покачва с около 5%, вследствие на което кутия цигари ще поскъпне с около 20-30 стотинки. Акцизът на тютюна за пушене трябва да се увеличава по 10% годишно. Министерство на финансите очаква от повишените акцизи да влязат 661 млн. лв. повече приходи в бюджета през следващите 4 години.

Значително се повишава специфичният акциз, който е на килограм и брой цигари, а в по-малка степен пропорционалния, който се начислява върху продажната цена. Това ще увеличи цената на евтините цигари повече от тази на скъпите. Нагреваемите тютюневи изделия пък се поставят в привилегировано положение, пише вестник "Сега".

Промяната в акцизите се появи в последния момент в преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който също е внесен за изменения от служебния кабинет в парламента.

Вдигането на акцизите е неизбежно

Повишението на акцизите трябваше да се случи с актуализацията на бюджета през лятото, но беше отложено по искане на бранша. Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече 4 години. Отлагат поскъпването на цигарите

България е с най-ниските акцизи в ЕС и трябва да догони останалите държави членки, включително и съседните Гърция и Румъния. Средните акцизни ставки на цигарите в ЕС са над 150 евро на хиляда къса, докато в момента в България са едва 90 евро на хиляда къса. Защо цигарите в България са толкова евтини?

Оказва се, че Министерството на финансите никога не се е допитвало до Министерството на здравеопазването по друг важен въпрос, свързан с акцизите - тютюневите продукти да стават все по-скъпи, което да накара хора да пушат по-малко.

За изравняване на акциза за всички видове тютюневи изделия призовават от сдружението "Коалиция за живот без тютюнев дим". Те смятат, че с 5%-ни увеличения на специфичния налог няма да се постигне намаляване на тютюнопушенето, а са нужни по-драстични ръстове - поне 15%. Според бранша това ще увеличи драстично нелегалната търговия с цигари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цигарите и други тютюневи изделия поскъпват заради хляба, газа и парното

България е страната в ЕС с най-евтини алкохол и цигари

Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък

Задава се голямо поскъпване на алкохола и цигарите

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички