Финтех компаниите и банките след пандемията


Финтех компаниите и банките след пандемията
Снимка: iStock/Guliver

3526

Covid пандемията промени много неща в живота ни през изминалата година. Промени бизнес моделите, веригите за доставки, намали оборотите на много производства. Промени начина ни на работа и живот. Има обаче сектори, които останаха незасегнати. Един от тях се оказа дори печеливш. Това са финансовите технологии. Трансакциите през финтех компаниите се увеличиха, благодарение на технологиите се ускори начинът, по който комуникираме с финансите. 

Понятието финтех идва от английското FinTech, или финансови технологии. Накратко казано, това е отрасъл, който се състои от компании, залагащи на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации (напр. банките). В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги. 

Кои са новите модели трансакции и какво е доверието в тях? Ще останат ли екзотика физическите клонове на банките? Страхуват ли се банките от финтех компаниите? 

Темите коментира по БНР Филип Генов, модератор на финтех конференцията на в. “Капитал“ и управляващ директор на F27. 

“За да видим как са се променили банките, трябва да видим как са се променили клиентите. Факт е, че коронавирусът, затваряйки всички нас по домовете, изключително ускори процесите, свързани с дигитализация и мобилно предоставяне на продукти и услуги.  Това от своя страна много силно подпомогна компаниите, които се занимават с дигитална трансформация и развиване на иновативни продукти и услуги, каквато за късмет е и F27. За сектора това беше добро. Изключително нервна година беше, периодът продължава да е нервен, защото времето, в което всички трябва да вкарваме тези промени, се промени драматично. На практика всички трябва да тичаме два пъти по-бързо“, коментира той.

Финтех компаниите истински конкуренти ли са на банките? 

Ето мнението на Филип Генов: “За да може да се предоставят все повече технологични услуги, банките все повече стават технологични компании. Скоро заплатата ще идва в картата ни за секунди

В една голяма финансова институция в България, която би била, която и да е от топ 5 банките, IT екипът е съпоставим с този в средна по големина технологична компания. За навлизането на самите технологични компании в сферата на финансовите услуги не бих казал, че това ги превръща в банки, по-скоро увеличава обхвата на продукти и услуги, които могат да ползват гражданите и фирмите. TBI Bank и Onfido с иновативно решение за онлайн идентификация

За част от играчите, за тези технологични компании, които искат да се превърнат в банки, има естествено ревност и някакво желание да изместят съществуващ играч. За тези, които са с кооперативни модели на развитие, нещата са повече оптимистични и там отношението е доста по-приятелско. "Информационно обслужване" намали цената за Е-подпис за физически лица

При всички случаи конкуренцията се изостря повече не между технологичните компании и банките, а два пъти повече между самите банки и самите технологични компании, което е интересен парадокс. Тук бих си позволил да добавя следното – Covid ще си замине, последствията – добри или лоши – ще останат. Най-голямата промяна обаче, която се задава, ако трябва да обобщя какво представлява, случващата се дигитализация във финансовата индустрия, това е премахването на ненужните посредници“.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички