Скоро заплатата ще идва в картата ни за секунди


Скоро заплатата ще идва в картата ни за секунди
Снимка: iStock

13841

Хората ще получават заплатите в банковите си сметки само 10 секунди, след като преводът на парите бъде нареден от счетоводството на фирмата. Европейската комисия има за цел до края на 2021 г. да бъдат въведени незабавни плащания във всички страни от Европейския съюз. Това стана ясно от изказване на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление "Банково", по време на видеоконференцията Fintech Summit, пише вестник "Труд".

Незабавните плащания ще повишат сигурността и доверието в бизнес отношенията, обясни подуправителят на БНБ. Те ще улеснят онлайн търговията като ще дадат възможност при плащане с банкова карта изпращането на стоката да стане веднага след получаване на парите. В България проектът за незабавни плащания в левове е в напреднал етап. Той е разработен от оператора на платежната система за малки плащания – "Борика" АД, със съдействието на БНБ като оператор на националната система за сетълмент в реално време RINGS.

Наскоро бяха въведени необходимите промени в правната рамка и в платежните системи. Актуализиран беше лицензът на "Борика" АД, позволяващ платежната система да обработва незабавни плащания в размер до 100 000 лв. Незабавни плащания ще могат да се извършват 24 часа на ден, като срокът за влизане на парите в банковата сметка на получателя ще бъде до 10 секунди след извършване на онлайн нареждане на превода. Предвижда се всички банки да могат да получават незабавни плащания до април 2023 г.

Ако хора и представители на фирми наредят плащане с хартиена бележка в офис на банка, парите също ще пристигат много по-бързо при получателя – в рамките на един час. За целта вече се работи за въвеждане на пакетни клиентски преводи в лева. Тези преводи ще бъдат изпращани в пакет от банката на наредителя и ще бъдат обработвани незабавно, а не както е в момента – 3 пъти на ден. Предвижда се банките в България да преминат към новия начин за превод на пари до края на 2021 г.

Още през тази година ще бъде пуснато незабавно плащане по телефонен номер (т.нар. Mobile Lookup), при което парите се получават до 10 секунди, независимо в коя банка е в сметката на получателя. Самото решение лесно се интегрира в мобилното банкиране на всяка банка. Парите в брой постепенно си отиват. Какво идва след тях?

Основната полза за търговците от системата за незабавни плащания е бързината при разплащанията. Ползите за банките са привличане на клиенти чрез предоставяне на бързи и иновативни услуги и подобряване на потребителското преживяване, както и улесняване на процеса на преминаване към еврото в бъдеще.

Незабавните плащания се въвеждат в резултат на новите дигитални условия и нуждите на бизнеса. Чрез старта на системата за незабавни плащания "Борика" ще предостави нови бизнес възможности на банките, а те на техните клиенти, обясняват от компанията. "Банките трябва да създадат условия клиентите им да започнат да използват широко тази услуга", призовава Светла Николова, директор "Платежни системи и ЗМР" в БНБ. 

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички