Банковите такси скачат драстично


Банковите такси скачат драстично
Снимка: iStock

46066

Банките взимат средно по 3,91 лв. от разплащателната ни сметка, за да ни плащат тока, парното и водата, обявихa от БНБ. За година банките в страната са повишили повечето си такси с между 10 и 30 на сто, показват изчисления на вестник "Труд" на база данните на БНБ за средния размер на банковите такси у нас.

Сред причините за това е пандемията, която намали желанието на хората да взимат заеми и ограничи икономическата активност в страната. Ниските лихви също свиват печалбата на банките. Затова те се опитват да компенсират като събират по-високи такси от клиентите. Въпреки това печалбата на банките за 2020 г. е 815 млн. лв., което е с 51,4% по-малко спрямо предходната година. Но таксите нарастваха и преди пандемията. За период от две години повечето такси са повишени с между 30% и 90%.

От основните банкови операции най-висока е таксата за плащане на битови сметки чрез директен дебит от разплащателната сметка на клиента. За тази услуга трезорите взимат средно по 3,91 лв., ако сметката на доставчика на комунална услуга е в друга банка, и 2,05 лв., ако е в същата банка. Така, ако човек използва услугите на банка, за да си плаща ток, вода, парно и телефон, трябва да плати средно 15,64 лв. на месец. Таксата за директен дебит към сметка на доставчик на комунални услуги в същата банка е нараснала с 19,2%, или с 33 ст. за година. А за плащания към сметка в друга банка – с над 15%, или с 52 ст.

Втората най-висока такса на основните банкови услуги е паричен превод към сметка в друга банка, който е нареден от клиента на хартия в офис на финансовата институция. За тази услуга банките взимат средно 3,88 лв. Това е повишение с 19%, или с 63 ст. за година. Ако искате да преведете пари по сметка в същата банка с хартиено платежно нареждане, таксата е само 1,74 лв. Но тя също е нараснала – със 17,6%, или с 26 ст. Именно плащането на битови сметки на клиентите и паричните преводи са най-често използваните банкови услуги.

Банковите такси за обслужване на разплащателни сметки също са нараснали. За да има разплащателна сметка с дебитна карта към нея, човек трябва да плаща средно по 2,44 лв. на месец. А ако към разплащателната сметка няма дебитна карта, средната такса на банките е още по-висока – близо 3 лв., или точно 2,97 лв. на месец. Таксата за обслужване на сметка с дебитна карта е нараснала с 21 ст. за година, а за сметка без банкова карта – с 58 ст. А откриването на сметка е поскъпнало от средно 1,94 на средно 2,25 лв.

Значително са повишени и таксите за теглене на суми до 1000 лв. в брой от гише в банка. Банките определят таксата за тази услуга по различен начин. Затова БНБ посочва две средни стойности за пазара. При част от банките клиентите плащат средно по 2,81 лв. за услугата, а при други банки 0,41% от сумата, но не по-малко от 3,50 лв. Точно преди година клиентите са плащали или средно 2,26 лв., или 0,27% от сумата, но не по-малко от 2,80 лв.

Тегленето на пари от банкомат с карта на същата банката е поскъпнало с 31% за последната година. Средната такса при теглене на пари от банкомат е 25 ст. Точно една година по-рано средният размер е бил 19 ст. Когато теглим пари от банкомат на друга банка, преди година средната такса е била 98 ст., а сега е вече 1,15 лв., т.е. увеличението е 17%.

Онлайн банкирането остава по-евтиният вариант

При онлайн банкирането почти няма промяна на таксите през последните 12 месеца, показват данните на БНБ. Онлайн преводите са между два и четири пъти по-евтини от наредените с хартиена бележка в офис на банката. По този начин банките се опитват да стимулират използването на онлайн банкиране, вместо хората да се редят на опашка в банковите офиси. Банките вдигат таксите в клоновете, свалят ги онлайн

Най-евтиният превод е, ако онлайн наредите плащане към сметка в същата банка. Таксата за тази услуга е само 44 ст., при 43 ст. преди година. За превод на същите пари, но с хартиено нареждане в офис, таксата е 4 пъти по-висока. За онлайн превод към сметка в друга банка таксата е 1,03 лв., като е нараснала с 2 ст. за година. За същия превод, нареден на хартия, таксата е над 3 пъти по-висока.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички