Фирмите получават нова отсрочка за касовите апарати


Фирмите получават нова отсрочка за касовите апарати
Снимка: N-18.bg

5055

Големите търговски вериги у нас получават отсрочка за обновяване на касовите си апарати. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18, по-позната като пословичната Наредба за касовите апарати. Държавата се отказа от борбата за касовите апарати

Документът поставя конкретни изисквания към търговците за регистриране и отчитане на продажбите във физическите и електронните магазини. Основната цел е да се преборят сивата икономика и укриването на обороти.

Вместо това текстовете и постоянните изменения по тях, както и по сроковете им, създадоха редица главоболия на бизнеса в последните няколко години. В един момент се стигна до ситуация, в която някои търговци вече отговаряха на изискванията, докато други се бавеха поради неясноти и недостатъчно финансови средства, че да се подменят касовите апарати.

Това доведе до ежедневни срещи между данъчните и бизнеса, на които уж да се изчистят проблемните текстове в наредбата. След време пък бе решено, че текстовете ще са с доброволен характер и в случай, че търговците решат да отговорят на изискванията, то те ще се ползват с дадени привилегии. Смяната на касовите апарати - хаос, рискове и недомислени мерки

Сега има нови промени по текстовете, публикувани за обществено обсъждане. Всъщност за тях загатна бившият служебен министър Асен Василев още през септември по време на заседание на бюджетната комисия към НС. "Има подготвени проектотекстове, те са в процес на приемане в Министерски съвет, за да минат на обществено обсъждане", заяви тогава Василев. Промените касаят срока за привеждане в действие на интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), който към момента бе 31 декември 2021 г. С проекта на документа се предвижда срокът да стане 30 септември 2022 г.

Удължаването на срока е свързано с проведените от страна на Българския институт по метрология и Националната агенция за приходите изпитвания на системите в реални условия и констатиране в много случаи на необходимост от тяхната доработка с оглед привеждането на всичките им функционалности в съответствие с нормативните изисквания.

"Тъй като в значителна част от случаите тази доработка ще изисква продължителен период от време за извършване на изискуемите технически промени и за тяхното внедряване, което обстоятелство ще доведе до неспазване на срока от 31.12.2021 г., проектът предвижда удължаването му", посочват в мотивите към наредбата.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички