Германия тегли нов рекорден дълг, за да овладее кризата


Германия тегли нов рекорден дълг, за да овладее кризата
Снимка: iStock

6383

Правителството на Германия постигна съгласие да вземе рекорден заем тази година с цел смекчаване на последиците от пандемията от коронавирус върху икономиката, информира AFP.

Кабинетът договори актуализация на бюджета, която предвижда вземане на заем от 240 млрд. евро през 2021 г., което е с 1/3 повече от първоначално планираното. Актуализираният бюджет трябва да бъде одобрен от Бундестага.

Канцлерът Ангела Меркел заяви пред долната камара на парламента, че са решили още веднъж да вземат заем, което е оправдано. Тя подчерта, че бюджетът е "премерен" въпреки "по-голямата несигурност" от обикновено. Приемаме правилните мерки за управление на икономиката и финансовите последици от пандемията, добави финансовият министър Олаф Шолц.

Страната все повече се отдалечава от имиджа си на европейски шампион за строги икономии, превръщайки се в една от страните от еврозоната с най-големи разходи в опитите да подкрепи засегната от пандемията икономика. Германия ще се възстанови бавно и болезнено от Covid-19

След като поддържаше бюджетен излишък в продължение на десетилетие, пандемията принуди Берлин да вземе нов дълг в размер на 370 млрд. евро през 2020 г. и 2021 г. За 2022 г. са планирани допълнителни 85,1 млрд. евро. Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете

Първоначално правителството планираше да спре вземането на заем през 2022 г., но сега си постави за цел да се върне към златното правило за фискална дисциплина година по-късно, като само 8,3 млрд. евро нов дълг са предвидени за 2023 г.

Така наречената "дългова спирачка" е правило, заложено в германската конституция, което забранява на правителството да заема повече от 0,35% от БВП на година. Германия наруши правилото през 2020 и 2021 г., за да защити бизнеса и работниците от последиците от пандемията. Държавата вече е изплатила повече от 114 млрд. евро финансова помощ на бизнеса. Германия с щедри обезщетения за хора и фирми в пандемията

Според доклад на Германския икономически институт кризата струва на икономиката на федералната република 250 млрд. евро до момента.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички