Гражданска инициатива в Швейцария иска частична национализация на UBS


Гражданска инициатива в Швейцария иска частична национализация на UBS
Снимка: iStock

864

Гражданска инициатива в Швейцария иска да проведе гласуване за частично национализиране на UBS Group AG, предава в. Sonntagszeitung, цитиран от Bloomberg.

Инициативата предлага изменение на швейцарската конституция, според което „големите банки от системно значение ще се управляват като акционерни дружества с конфедерацията като мажоритарен акционер по отношение на дялов капитал“, посочва изданието.

Текстът в момента се разглежда от федералните власти. Ако му дадат зелена светлина, инициаторите ще разполагат с 18 месеца да съберат 100 000 подписа за каузата. След това парламента и министрите от кабинета ще трябва да дадат мнението си, преди гласуването да бъде проведено на национално ниво – процес, който най-вероятно ще отнеме няколко години.

Гражданските инициативи са ключова част от швейцарската система на пряка демокрация. Дори и да не са успешни, често оказват сериозно влияние върху обществения дебат.

След подпомогнатото от правителството придобиване на бившия си конкурент Credit Suisse активите на UBS сега 2 пъти размера на швейцарската икономика. Това повдигна някои притеснения, че банката може в даден момент да се окаже твърде голяма, за да бъде спасена.

UBS е „клъстерен риск за нашата икономика. При следващата криза цялата страна може да потъне“, заяви Бернард Шмид, 58-годишен директор на училище от покрайнините на Цюрих, начело на инициативата, посочват от Sonntagszeitung.

Засега комитетът на инициативата се състои изцяло от приятели и семейството на Шмит, казва самият той, „но се надявам, че нова подкрепа и донори скоро ще се появят“.

Говорител на UBS е отказал коментар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето кой стана най-големият акционер в UBS

UBS е спечелила 28,88 млрд. долара, след като купи Credit Suisse

Забраниха на UBS и Credit Suisse да се разпореждат с дяловете им в руските дружества

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички