ИТ секторът защити строгите правила за касовите апарати


ИТ секторът защити строгите правила за касовите апарати
Снимка: kasovaparat.bg

5028

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) настоява държавата да не се отказва от намерението да се подобри контролът върху отчитането на оборотите. Искането на бранша е по повод публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според които финансовото министерство официално се отказва от въвеждането на изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО). Отменят безумните правила за касовите апарати и продажбите

В становище, изпратено и до медиите, от БАСКОМ настояват да не се прекъсва диалогът между бизнеса и държавата за модернизиране на данъчната система на страната. От бранша искат да се премине към трансформация на касовите апарати "от хардуерни в софтуерни" с цел да се осъвремени, дигитализира и усъвършенства процесът по контрол на оборотите без допълнителни разходи за бизнеса. Смяната на касовите апарати - хаос, рискове и недомислени мерки

От IT сектора твърдят, че новите предложения за промени в данъчното законодателство трябва да бъдат прецизирани, да се вземат под внимание в самото начало експертните препоръки на софтуерния сектор и държавата да балансира отношенията между различните субекти, така че крайният резултат да е ефективен за всички и да не пречи, а напротив – да развива реалната конкурентоспособност на българския бизнес.

От БАСКОМ припомнят, че много от компаниите предприеха действия и направиха сериозни инвестиции в съответствие с изискванията в Наредба Н-18 за касовите апарати, които при пълна отмяна на регулациите остават огромни загуби, които бизнесът се налага да покрива в условията на разрастваща се икономическа криза.

"Три години по-късно пред държавата продължава да стои проблемът с контрола върху отчитането на оборотите, респективно върху отчисляването и събираемостта на данъците. Опасяваме се, че заради грешки в подхода може да се направи отстъпление от правилните по своята същност, цели и дух реформи за модернизация и дигитализация на данъчната система", пише в становището.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички