Йелън: Без сделка по дълга САЩ ще могат да платят сметките си до 15 юни


Йелън: Без сделка по дълга САЩ ще могат да платят сметките си до 15 юни
Снимка: iStock

3365

Без споразумение по тавана на дълга САЩ ще могат да платят всички сметки до 15 юни, заяви финансовият министър на страната Джанет Йелън, цитирана от Bloomberg. Тя отбеляза нуждата от бързо постигане на сделка между републиканците и администрацията на Белия дом, за да се избегне дефолта на страната.

„Винаги има известна неяснота за събраните данъци и разходите и е трудно да бъдем абсолютно точни, но по мои изчисления вероятността да можем да плащаме сметките си след 15 юни е много малка“, посочи Йелън пред NBC.

Разговорите по тавана на дълга са замразени в очакване на завръщането на президента Джо Байдън от Япония. Той съкрати програмата си за азиатското си турне и се завръща в САЩ след срещата на Г-7. От Белия дом посочиха, че американският президент е поискал да бъде уговорен разговор с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти след като пристигне у дома.

И двете страни се обвиняват взаимно в неразумни искания по тавана на дълга. Според анализатори липста на споразумение ще означава сериозни проблеми за американската икономика, която вече изглежда уязвима за рецесия на фона на политиката на Федералния резерв за повишаване на основната лихва.

Ефектът върху глобалната икономика ще бъде катастрофален – с вълни на разпродажби на пазарите и повторение на кризата от 2008 г. Само съобщенията за замразяване на разговорите в петък (19 май) предизвикаха червена вълна на Wall Street.

Очакванията са Джанет Йелън да се изправи пред Конгреса по-късно през тази седмица, за да обясни с колко време разполага САЩ. Досега тя многократно призовава да се постигне споразумение, което да избегне дефолта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ново предупреждение за фалит на САЩ на 1 юни

Ситуацията с американския дълг става опасна

Джанет Йелън отхвърли увеличаване на капитала на Световната банка

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички