Китай не иска да е bitcoin мината на света


Китай не иска да е bitcoin мината на света
Снимка: istock

3101

Китай е решен да пресече търговията с bitcoin на местно ниво, което хвърля сянка върху индустрията за копаене на криптовалути. Пекин обяви поредната доза нови регулации в края на миналата седмица. Новината удари търговията на пазарите през уикенда, принуждавайки някои миньори на криптовалути да замразят операциите си в Китай. Това създаде несигурност в индустрията за добив на дигитални пари, което поставя под въпрос бъдещето на процеса, чрез които новите токени биват изкопавани и вкарвани в обращение.

Китайският вицепремиер Лиу Хе обяви пред представители на държавните финанси в страната, че правителството ще „затегне копаенето на bitcoin и търговската активност“, като част от целите си за постигане на финансова стабилност, предава CNN. Въпреки, че Китай предприема стъпки за пресичане на употребата на bitcoin от години, поставянето на фокуса върху копаенето е нещо ново. Присъствието на Лиу и други високопоставени членове на кабинета по време на срещата, както и предприетите стъпки в началото на миналата седмица за затягане на пазара за криптовалути, демонстрира, че китайското правителство става все по-агресивно в желанието си да овладее тази нова блокчейн индустрия.

Големи миньори на криптовалути веднага реагираха на събитията. HashCow – компанията, която притежава най-големите ферми за копаене на виртуална валута в света, посочи, че ще спре да продава машини на клиенти в Китай. Също така компанията ще върне парите на клиентите, които вече са заплатили за машини, които все още не са получени. „Активно подкрепяме всички закони и регулации в страната за да избегнем регулаторния риск“, коментират от китайската компания. BIT.TOP, друга китайска компания за добив на криптовалути, посочва, че може повече да не предлага услуги по копаене на клиенти в Китай.

„Занапред ще копаем основно в Северна Америка“, написа Джианг Жуоер, изпълнителен директор на BIT.TOP в социалната мрежа Weibo. “Не си струва регулаторният риск“, добавя той.

Подобни решения могат да имат сериозни последствия за криптовалутите. Например, цената на bitcoin от части зависи от крайния брой токени, които могат да бъдат създадени – точно 21 млн. броя. Все още не всички биткойни са влезли в обращение. Биткойните се копаят като миньорите използват компютърна мощ за да разрешават сложни задачи. В резултат на това биват създавани нови блокове във веригата на виртуалната валута. Хардуерът необходим за този процес се управлява, както от обикновени потребители по света, така и от корпорации като HashCow и BIT.TOP. Китай оформя над 75% от добива на bitcoin по света, сочи проучване публикувано в изданието Nature Communications.

Според шефът на BIT.TOP, ходовете на китайското правителство показват, че Пекин се опитва да предотврати изливането на големи капиталови потоци към индустрията за добив на виртуални валути. Въпреки това, обикновенните миньори ще могат да продължат да копаят, добавя Джианг.

Той очаква, че половината от машините за копаене на криптовалути в Китай ще преустановят работа в резултат на последните ходове на властите. Според него, действията на правителството е насочено именно срещу големите мини за добив. Цената на bitcoin и акциите на компаниите свързани с блокчейн бизнеса се разтресоха в резултат на новините от Пекин.

Bitcoin поевтиня с 13% по време на търговията в неделя. Към момента на подготвяне на материала, цената на най-популярната криптовалута възлиза на 38 188 долара, сочат данните на CoinMarketCap. Въпреки това, bitcoin се намира далеч под най-високата си цена от 64 000 долара, която бе постигната преди месец. Акциите на китайската компания за копаене на виртуални валути BIT Mining поевтиняха с 23% в края на миналата седмица на фондовата борса в Ню Йорк. Книжата на борсата за криптовалути Huobi Technology също загубиха 22% в началото на тази седмица на борсата в Хонконг.

Huobi, която предлага хостинг услуги за миньори и други свързани продукти, коментира, че ще замрази услугите по копаене за нови клиенти от Китай за да „бъде по-фокусирана върху разгръщането на нашето присъствие в чужбина“. От компанията добавят, че повечето потребители няма да бъдат засегнати от промяната. „Huobi винаги се стреми да спазва променящите се политики и разпоредби на всяка юрисдикция, за да се придържа към нивото на риска и да запазва благосъстоянието на нашите потребители и техните активи“, коментират от Huobi.

„Китай отново показа, кой е голямата риба, давайки сигнал за затягане при миньорите на криптовалути“, пише в коментар Джефри Хали, старши пазарен анализатор в Oanda. Регулаторният риск „понастоящем представлява екзистенциална заплаха за света на виртуалните валути“, добавя той.

Китай не спира да налага ограничения върху търговията на криптовалути, тъй като има притеснения за финансовите рискове, които вървят ръка за ръка с дигиталните пари. През миналата седмица, финансовите и банкови регулатори в страната обявиха, че финансовите институции и компаниите за разплащане не трябва да участват в никакви трансакции свързани с виртуалните валути, както и да не предоставят услуги свързани с блокчейн сектора.

Новите мерки не са само срещу избягване на финансовия риск. Компютрите необходими за копаенето на bitcoin потребяват огромни количества изчислителна мощ и електроенергия, което засилва притесненията относно замърсяването на околната среда. Прогнозите предвиждат, че само в Китай bitcoin ще генерира над 130 млн. метрични тона въглеродни емисии до 2024 година, сочи проучване на Nature Communications. Това е повече от въглеродните емисии за цяла година на страни като Чехия и Катар. Подобни нива на вредните емисии отклоняват Китай от заложените климатични планове. Китайският президент Си Дзинпин иска да направи страната си въглеродно неутрална до 2060 година. Въпреки амбициозния план, Китай вече изостава в битката с вредните емисии отделяни от други индустрии. Bitcoin се срина с 30% само за ден

Някои представители на властта в Китай посочват притесненията за околната среда като основна причина за предприетите действия. Така например, регионът Вътрешна Монголия обяви през февруари, че ще прекрати всички проекти за добив на виртуални валути до края на април за да намали вредните емисии. Богатата на въглища провинция, която понастоящем е bitcoin хъб поради достъпа до евтина електроенергия, отвори горещи телефони, на които жителите могат да сигнализират за компании, които копаят виртуални валути.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички