Кметове ни принуждават да плащаме такса смет за необитаеми жилища


Кметове ни принуждават да плащаме такса смет за необитаеми жилища
Снимка: БГНЕС

16202

Редица общини в България възпрепятстват гражданите да се възползват от правото си на освобождаване от такса смет. Това показват сигнали на потърпевши до омбудсмана Диана Ковачева, която е сезирала Върховна административна прокуратура. В резултат тези дни ВАП е уведомила, че е предприела незабавни действия за отмяна на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за местните данъци и такси.

Става дума за Видин, Несебър, Долна Митрополия и Стамболийски, които са въвели в общинските си наредби ограничения пред собственици на имоти да ползват законовото право да се освобождават частично от плащане на такса смет, когато имотът не се ползва. Съгласно Закона за местните данъци и такси, в тези случаи собствениците не заплащат за сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на отпадъците, а само частта, свързана с поддържането на чистота на улици, тротоари, паркове и други обществени територии. За да ползва отстъпката, всеки собственик на неизползван имот трябва да подаде декларация до края на предходната година. Такса смет ще се определя на принципа "замърсителят плаща" от 2019 г.

Потърпевши в община Видин са сигнализирали, че им е отказан прием на декларации за освобождаване от такса смет в края на 2021 г. с обяснението, че вече има нова законова дата - 31 октомври. "Действително са приети изменения в посочения срок, но съгласно последната промяна от 17 февруари 2021 г. срокът за подаване на декларации за освобождаване от такса смет - 31 октомври, влиза в сила от втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд в България през 2021 г.", обяснява омбудсманът Диана Ковачева. Т.е. новата, по-ранна дата за подаване на заявления за освобождаване от такса смет ще важи чак през 2023 г.

Граждани са сигнализирали също, че в Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол местните управи са включили допълнителни условия за освобождаването от таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. Обшината иска от хората да представят удостоверения от електроразпределителното и от ВиК дружеството, с които да докажат, че в последните 3 месеца не са потребявали ток и вода в съответния имот. Освен това общините поставят условие собствениците да нямат никакви задължения за други местни данъци и такси за предишни години. Такса смет може да се увеличи двойно в малките населени места

"Законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона", смята общественият защитник в становището си до прокуратурата. А въведеното изискване за липса на задължения към общината е "нарушение на един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност", посочва Ковачева.

Тя смята, че общинските съвети са превишили правомощията си, като са въвели допълнителни условия за освобождаване на задълженото лице от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. На това мнение е и Върховна административна прокуратура, която е оторизирала съответните окръжни прокуратури да оспорят в съда наредбите на четирите общини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Възможно е да отнесем глоба от Брюксел заради такса "смет"

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички