Възможно е да отнесем глоба от Брюксел заради такса "смет"


Възможно е да отнесем глоба от Брюксел заради такса "смет"
Снимка: БГНЕС

3386

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа "замърсителят плаща" що се отнася до начисляването на такса "смет" във всички държави-членки на ЕС, т.е и България. Проучването е приключило и тече процес на обработка и преценка на данните. Това съобщава Българската стопанска камара (БСК).

Според съобщението, проучването е задействано заради жалба на БСК до ЕК (референтен номер CHAP (2016) 02321) относно начина на формиране на такса смет в България.

Припомняме, че през есента на 2017 година на първо четене в Закона за местните данъци и такси принципът "замърсителят плаща" беше гласуван. С промените водеща основа за определяне размера на такса смет трябва да бъде количеството на битовите отпадъци. След това обаче инициативата не получи продължение и основа за определяне на размера на такса смет си остава стойността на имота или балансовата стойност на активите.

Сега БСК посочва, че от ЕК са ги информирали, че са извършили обстойно разглеждане на жалбата им и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 година, но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. "Според информацията, с която Комисията разполага, последните изменения на Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци. За съжаление, националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби – до 2022 г.", се уточнява в писмото от Брюксел.

Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на Комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива.

"Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се казва още в писмо от ГД "Околна среда" на ЕК до Българската стопанска камара.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички