КЗК глоби платформа за криптовалути с близо 200 000 лева


КЗК глоби платформа за криптовалути с близо 200 000 лева
Снимка: iStock

6421

Комисията за защита на конкуренцията глоби българската платформа за обмяна на криптовалути Bonex.bg с близо 200 000 лева за заблуждаваща реклама, съобщават от регулатора чрез официалния си сайт. КЗК е наложила имуществена санкция на фирмата „Бонеккс” ЕООД в размер на 1% от оборота на компанията за 2020 година, като сумата възлиза на 198 050 лева. Причина за глобата е рекламна кампания на платформата, която използва посланията „Закопай банките Go Crypto“ и #БНБнеХаресваТова“. Използването на името на Българска народна банка, създава грешна представа относно обема на предлаганите собствени услуги, пише в съобщението.

Комисията приема, че използването на името на БНБ в контекста на използваното рекламно послание, което е и невярно, противоречи на добросъвестната търговска практика, като цели да изтъкне и да насърчи реализацията на дейността на ответното дружество по неправомерен начин, посочват от регулатора.

Търговската дейност на „Бонеккс” е свързана с предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие на основата на блокчейн технологията, която представлява споделена база данни, която се записва на множество компютри на различни места по света, показват документите към решението на регулатора. Bitcoin се срина с 30% само за ден

Съгласно отчета за приходи и разходи, размерът на нетните приходи от продажби (общо финансови приходи) на „Бонеккс“ ЕООД за предходната финансова 2020 г. е в размер на 19.805 млн. лева, става ясно от съобщението.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София област в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички