Министерство на финансите предлага запазване на 9% ДДС за хотели и туроператори и през следващата година


Министерство на финансите предлага запазване на 9% ДДС за хотели и туроператори и през следващата година
Снимка: iStock

2574

Да се запази по-ниският размер на ДДС от 9% за туроператори и хотели и през следващата 2024 година ще предложи Министерството на финансите, посочват от ведомството пред travelnews.bg.

Рамката ще залегне в подготовката на държавния бюджет за следващата година. По този начин ще продължава да бъде стимулиран туризмът, който пострада от пандемията и от войната в Украйна, обясниха от Министерството на туризма. Големите чужди туроператори поискаха наскоро запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.

Засега от ведомството на министър Асен Василев не уточниха дали ще се запази ДДС от 9% за ресторанти, фитнес центрове, СПА услуги и др., за които ставката беше намалена от 20% по време на пандемията от Ковид-19. Нагласите на финансистите са, че ДДС за ресторанти и другите услуги трябва да се върне на 20% през 2024 г.

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие. Същото се отнася и за зимния сезон 2023/2024 г. „За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна“, заяви за TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас.

Ресторантьорският бранш също отдавна настоява за запазване на 9% и за отделянето на бакшиша от облагане при плащане с карта. Според Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, секторът все още не се е възстановил напълно от пандемията и липсата на кадри. Двете организации влязоха в остър сблъсък през уикенда с министъра на туризма Зарица Динкова. Причина за това стана становището на сдруженията, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика с високата сметка за телешки стек.

Динкова реагира, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за бранша, когато има подобно отношение към клиентите. След нейния коментар, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на новия министър.

Остават ли преференциалните ДДС ставки в новия бюджет?

Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка

По-скъпо парно и топла вода заради ДДС?

Португалия временно премахна ДДС на над 40 хранителни продукта

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички