Най-голямата банка в Европа започна обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара


Най-голямата банка в Европа започна обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара
Снимка: iStock

4787

Най-голямата банка в Европа – британската HSBC обяви в понеделник ново обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара и отчете повече от двойно увеличение на печалбата за третото тримесечие, пише Reuters. Въпреки силния ръст печалбата не отговори на прогнозите, тъй като разходите за технологии и дейността нарастват, а инфлацията увеличи очакванията за заплатите.

Резултатите показват натиска, на който е подложена банката, за да осигури възвръщаемост на инвеститорите си на фона на по-високите лихвени проценти.

HSBC посочи, че разходите вероятно ще се увеличат с до 5% тази година, без да се включват придобивания. Това е повече от предишната цел от 3% ръст, тъй като разходите за технологии и оперативни дейности се увеличават и се обмисля увеличение на бонусите на служителите през четвъртото тримесечие.

Банката отчете печалба преди облагане с данъци в размер на 7,7 млрд. долара за тримесечието от юли до септември спрямо 3,2 млрд. долара година по-рано, но резултатът е по-слаб от средната оценка на анализатори за 8,1 млрд. долара.

Снимка: iStock

Печалбата на HSBC е под очакванията и „разходите вероятно ще бъдат предмет на спорове“, заяви базираният в Лондон анализатор на Jefferies Джо Дикерсън. Той обаче добави, че обратното изкупуване на акции е с 1 млр.д долара по-голямо от прогнозата му.

Банката в Лондон с пазарна стойност от 118,6 млрд. долара заяви, че цели да приключи обратното изкупуване на акции до февруари 2024 г., като размерът на обявените тази година обратни изкупувания ще достигне 7 млрд. долара.

Тя изплати и третия междинен дивидент за тази година от 10 цента на акция, с което общият размер на изплатените дивиденти за тази година достигна 30 цента на акция.

Акциите на банката, регистрирани в Хонконг, поевтнияха с 0,26% след публикуването на резултатите, ограничавайки сутрешния си спад от 2,1% и надминавайки по-широкия финансов индекс на пазара, който падна с 1,21%.

Приходите на HSBC за третото тримесечие нараснаха с 2% в подразделението „Глобално банкиране и пазари“, което включва и инвестиционното банкиране. Това е по-стабилно представяне от спада с 6% на конкурента Barclays.

Снимка: iStock

Новите входящи потоци в бизнеса с управление на богатство се увеличиха, като през тримесечието нетните нови инвестирани активи достигнаха 34 млрд. долара, а балансът бизнеса с благосъстоянието нарасна с 12% спрямо 2022 г.

Нетният лихвен марж на кредитора от 1,70% беше намален с 2 б.п. спрямо предходното тримесечие, което отразява увеличаването на клиентите, които прехвърлят своите депозити към срочни продукти, особено в Азия.

В резултатите от третото тримесечие кредиторът регистрира обезценка от 500 млн. долара, свързана със сектора на търговските недвижими имоти в Китай.

„Продължавамеда следим отблизо рисковете, свързани с експозициите ни в сектора на бизнес имотите в континентален Китай, и продължава да има известна несигурност в бъдещите икономически перспективи, особено в Обединеното кралство“, заяви компанията в изявлението за резултатите.

Съсредоточеният в Азия конкурент на HSBC Standard Chartered отчете миналата седмица неочакван спад с 1/3 в печалбата за третото тримесечие, заради експозициите си от почти 1 млрд. долара към пазара на имоти и банковия сектор в Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Криза? Най-голямата банка в Европа отчете троен ръст на печалбата

HSBC в конфликт с най-големия си акционер заради опита му да раздели банката

HSBC купува британския клон на фалиралата SVB

Ето кога Европа ще изпадне в рецесия

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички