Най-голямото сливане в банковия сектор от финансовата криза през 2008 г. е факт


Най-голямото сливане в банковия сектор от финансовата криза през 2008 г. е факт
Снимка: iStock

1330

UBS Group AG завърши сделката по придобиването на бившия си конкурент Credit Suisse Group AG и така осъществи най-голямото сливане в банковия сектор след финансовата криза от 2008 г., създавайки глобален титан в областта на управлението на богатството.

Швейцарската банка обяви приключването на сделката в отворено писмо в местни и международни вестници в понеделник. Поглъщането на Credit Suisse слага край на 167-годишното независимо съществуване на кредитора.

„Това е началото на нова, историческа глава. Тя комбинира експертния си опит, размера и лидерството в управлението на богатството, за да създаде още по-силна обединена фирма“, пишат от UBS. При това банката заяви, че ще продължи да разчита на „нашата силна корпоративна култура на UBS, консервативния ни подход към риска и високото качество на услугите“ – и няма да прави „никакви компромиси“.

Акционерите ще получат една акция на UBS срещу 22,48 акции на Credit Suisse.

Анонсът слага край на над 2 месеца несигурност за служителите, след като UBS приключи преговорите с швейцарското правителство за гаранция в размер на 9 млрд. швейцарски франка срещу потенциални загуби от активите на Credit Suisse. Съгласно сделката UBS ще поеме първите 5 млрд. франка загуби, а правителството ще поеме последвалите 9 млрд. франка. „Портфейлът от активи, който ще бъде покрит, включва предимно заеми, деривати, наследени активи и структурирани продукти от неосновното звено на Credit Suisse“, заяви правителството. UBS печели и от над 2 години гратисен период, преди Швейцария да наложи по-високи капиталови изисквания, свързани с придобиването.

Увеличение на капитала, предизвикан от по-големия размер на обединената банка, ще бъде наложено от началото на 2026 г. на базата на план за интеграция, който ще бъде разработен от UBS. Кредиторът ще получи и редица регулаторни преимущества, включително временно разрешение да използва някои решения, прилагани за Credit Suisse и запазване на настоящите си правила за ликвидност. И двете банки ще могат да запазят настоящите си методи за изчисляване на рисково претеглените активи.

Сделката поставя началото на период на сложна интеграция, която вероятно ще включва и съкращаване на хиляди работни места.

UBS сключи сделка да поеме Credit Suisse през март в рамките на спешна продажба, осъществена с помощта на правителството, след като кризата на доверието и отливът на клиенти я насочиха към банкрут. Начело на обединената банка застава главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти, чиято задача сега е да слее две силно припокриващи се компании и да реши кои дейности да изостави.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Швейцария започва разследване на фалита на Credit Suisse

ЕК с ключова стъпка за придобиването на Credit Suisse от UBS

Как се отрази на Швейцария спешното спасяване на Credit Suisse?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички