НАП проверява нощни заведения по морето, установиха над 60 нарушения само за няколко дни


НАП проверява нощни заведения по морето, установиха над 60 нарушения само за няколко дни
Снимка: iStock

2771

Активно наблюдение и проверки на нощните заведение по Северното Черноморие извръшва Националнатата агенция по приходите. Само в рамките на няколко дни служителите от звеното за фискален контрол са проверили няколко дискотеки във Варна и Каварна, като са констатирали десетки нарушения, съобщават от приходната агенция.

Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

Фискалните инспектори са установили общо 66 нарушения. Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е „запечатване на обект“, напомнят от НАП.

За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила, на заведението може да бъде наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок от 1 месец.

Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка

От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Данъчни и нотариуси ще проверяват достоверността на пълномощните за сделки с коли

НАП: Над 300 000 фирми и еднолични търговци внесоха данъците си дни преди изтичане на крайния срок

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички