Поставят bitcoin при най-рисковите активи на банките


Поставят bitcoin при най-рисковите активи на банките
Снимка: iStock/Guliver

2417

Банките могат да бъдат изправени пред по-високи капиталови изисквания за притежание на bitcoin или други криптовалути. Това предвижда глобален план за промяна на регулацията с цел ограничаване на заплахите за финансовата стабилност в резултат на високата волатилност на крипто пазара, предава Bloomberg.

Базелският комитет за банков надзор, в който членуват централните банки и банковите регулатори на най-развитите икономики в света, посочи, че банковата индустрия е изправена пред нарастващ риск от криптоактивите, заради потенциалът им за пране на пари, предизвикателствата пред репутацията им и високата волатилност в цените, която може да доведе до фалити.

Организацията предлага тежестта на риска по отношение на експозициите на банките в bitcoin и някои други криптовалути да бъде в размер от 1.250%. На практика това означава, че банките трябва да държат по една единица реални фиатни пари в капитала си за всяка единица стойност под формата на bitcoin, на база 8% минимално капиталово изискване. Другите активи с възможно най-високото рисково тегло включват секюритизирани продукти, при които банките нямат достатъчно информация за базовите експозиции.

„Растежът на криптоактивите и свързаните услуги имат потенциала да повишат притесненията за финансовата стабилност и да увеличат риска, пред който са изправени банките”, посочват в доклад от Базелският комитет за банкова надзор, сред чиито членове са и Федералният резерв и Европейската централна банка.

„Капиталът ще бъде достатъчен, за да поеме пълно отписване на експозициите в криптоактиви, без да излага на загуба вложителите и другите основни кредитори на банките”, пише в доклада.

Предложението подлежи на обществено обсъждане преди да влезе в сила, като организацията предвижда възможни промени в предложенията, тъй като пазарът може да се развие в бъдеще. Предложението няма заложен краен срок за приемане, но практиката показва, че за налагането на нови правила на глобално ниво са необходими години.

Някои активи, като токените, обвързани с реални активи и стейбълкойните, ще подлежат на по-ниски капиталови изисквания.

Криптовалутите станаха особено популярни през настоящата година, тъй като жаждата за печалба насочи погледа на инвеститорите към този пазар.

Ентусиазмът, че виртуалните валути ще получат институционално признание и, че представляват „дигитално злато”, само подхраниха скока в цените.

Цената на bitcoin скочи от около 10 000 долара през миналия септември до ценови максимум от 63 000 долара в средата на април тази година. През последния месец обаче, цената се срина наполовина. Част от причините са критиките на милиардера Илън Мъск за високия енергиен разход свързан с добива на bitcoin и регулаторни промени в Китай.

Към момента на подготвяне на материала, bitcoin се търгува срещу 37 649 долара за брой, сочат данните на CoinMarketCap. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички