Заплаха ли е bitcoin за щатския долар?


Заплаха ли е bitcoin за щатския долар?
Снимка: istock

3403

Може ли криптовалутите да бъдат заплаха за големите резервни валути, като щатския долар, еврото или японската йена? Подобни размисли изплуват на сцената, след като за първи път в света държава прие закон, който прави bitcoin официално платежно средство. Решението на Ел Салвадор да гради финансова система на база криптовалута попадна във фокуса на световните медии, провокирайки скептицизъм към плана. Страната от Централна Америка понастоящем използва за официална валута щатския долар. Това накара бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да посочи, че смята bitcoin за „измама”. „Bitcoin изглежда като измама. Не го харесвам, тъй като е поредна валута, която се конкурира с долара”, каза Тръмп пред Fox Business, добавяйки, че доларът трябва да е „валутата на света”.

Каква заплаха носи bitcoin?

Bitcoin може да се приеме като потенциална заплаха за дестабилизиране на валути, тъй като е изградил голяма популярност без да има реална финансова сила. Това коментира пред BBC Джъстин Ъркет-Стюарт, съосновател на Seven Investment Management и платформата Regionally investment.

По думите му, възходът на bitcoin се дължи на фигури като Илън Мъск, които „се държат глупаво” и по този начин създават обществена нагласа, че криптовалутите заслужават доверие.

„Bitcoin е опасен, защото се опитва да изгради ниво на достоверност на ненадеждната си и напълно необоснована стойност”, казва той.

„Доста често наивни спекуланти биват привлечени в неподходящото време към нещо, от което смятат, че могат бързо да спечелят - за тях няма значение какво е, независимо дали е bitcoin или GameStop или AMC, става дума за нещо, на което можете да заложите”, обяснява Стюарт.

Според него, все повече млади хора, които разглеждат технологиите като хоби, започват да поемат огромни рискове, инвестирайки във виртуални валути при положение, че нямат адекватно финансово образование.

Джъстин Ъркет-Стюарт вярва, че държавите трябва да обучават младите хора още в училище как се управляват семейни финанси.

„Това, което имаме сега е младо поколение от спекуланти, което няма познания по финансово планиране и развитие”, казва той.

„Те разбират как да продават и купуват неща, но нямат концепция как да създават състояние в дългосрочен план”, добавя експертът.

Опасен ли е bitcoin за щатския долар?

Bitcoin определено не е валута, посочва Нийл Уилсън, старши пазарен анализатор за Markets.com. По думите му, за да може нещо да се възприема като валута, то трябва да отговаря на няколко изисквания , а именно разчетна единица, да осигурява съхранение на стойност, да бъде платежно средство.

„Bitcoin е по-скоро ценна книга, като акция или облигация”, казва Уилсън.

„Въпреки, че се радва на масово одобрение, (bitcoin) е прекалено волатилен за да бъде валута – движи се нагоре-надолу повече отколкото повечето акции правят”, казва той.

Според него, хората предимно купуват bitcoin с цел инвестиция, отколкото да го използват за разплащания. Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?

Уилсън не е съгласен с мнението на Тръмп, че криптовалутата представлява опасност за щатския долар, но признава, че може да бъде заплаха за златото.

„Начините, по които Америка упражнява влияние по света става главно чрез долара, като това няма да престане скоро, така, че не виждам bitcoin изобщо като заплаха”, казва той.

„Правителствата не харесват други хора да създават пари, изглежда толерираха криптовалутите известно време, но накрая ще създадат собствени дигитални валути и ще изтласкат bitcoin отвъд ръба”, добавя той.

Към момента на подготвяне на материала bitcoin се търгува срещу 34 981 долара за брой, сочат данните на CoinMarketCap.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички