Русия става все по-зависима от китайските банки


Русия става все по-зависима от китайските банки
Снимка: Getty Images

5925

След като западните банки намалиха драстично експозицията си към Русия, китайските банки правят сериозни стъпки да запълнят тази дупка.

Обемът на заемите, обезпечени в китайски юани, за руски финансови институции е скочил четворно, откакто започна инвазията на Москва в Украйна през февруари миналата година.

Четирите най-големи банки на Китай са увеличили общата си експозиция към Русия от 2.2 млрд. долара до 9.7 млрд. долара за период от 14 месеца към края на март 2023 година, предава финансовото издание Financial Times, цитирано от businessinsider.com.

Нарасналата употреба на китайски юани в руския банков сектор съответства с усилията на страната да преструктурира резервите си с алтернативи на щатския долар.

„Заемите от китайски банки за руски банки и кредитни институции, които в мнозинството са част от случая, в който юанът заема мястото на долара и еврото, показват, че санкциите вършат своята работа”, казва Андрий Оноприйенко, заместник директор развитие в Kyiv School of Economics.

Въпреки че западните компании свиха драстично търговията си в Русия, президентът Владимир Путин прави процесът по изтегляне от страната изключително труден за чуждестранните фирми.

В края на миналата седмица, Алексаей Моисеев, заместник-министър на финансите на Русия, изисква от чуждестранните банки да размразят руските активи, ако искат да напуснат пазара, става ясно от информация на Reuters.

„Заявихме нашата позиция и тя остава в сила – ще бъдем твърди по отношение на освобождаването на чуждестранни банки, това ще зависи от решението за размразяване на руски активи“, посочи той по време на на форум.

Нарастването на финансирането, обезпечено в юани, подчертава увеличаващата се зависимост на Русия от китайската икономическа подкрепа.

През миналата година, търговията между двете страни достигна рекордните 190 млрд. долара, като тази цифра продължава да расте.

Понастоящем Русия е най-големият купува в света на китайски автомобили, след като западните производители напуснаха страната в отговор на войната.

Като членки на БРИКС, двете страни отдавна се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар, въпреки че осъществимостта на тази цел, изглежда трудно осъществима, според експерти.

„Но какъвто и да е темпът на дедоларизация, ние няма да изоставим напълно търговските сетълменти в „твърди“ валути – дори за газ Русия продължава да получава в чуждестранна валута.”, посочва бившият финансов министър на Русия Михаил Задорнов в публикация от миналата седмица.

Според него, пълен отказ от долар и евро на вътрешния пазар е „невъзможно и нерационално”.

Разширяването на БРИКС изглежда като голяма победа за Китай. Но дали е така?

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички