Ще сподели ли Deutsche Bank съдбата на Credit Suisse?


Ще сподели ли Deutsche Bank съдбата на Credit Suisse?
Снимка: iStock

3420

Deutsche Bank не е следващата застрашена банка, въпреки рязкото поевтиняване на акциите ѝ в петък, 24 март – с 8% до 9,30 евро за брой, пише в коментар CNBC. Финансовата институция беше обхваната от настроенията на пазара и опасенията за стабилността на европейския банков сектор.

Експертите още се чудят защо германският кредитор, който отчита 10 поредни тримесечия печалба, стана жертва на пазара, който влиза в режим „търси и унищожи“.

CNBC припомня, че печалбата на Deutsche Bank през 2022 г. достигна 5 млрд. евро, или ръст от 159% спрямо 2021 г. Тя предприе мерки за намаляване на разходите в последните години. Финансовите резултати бяха обявени в началото на февруари и тогава инвеститорите бяха раздвоени в оценките си заради данните за четвъртото тримесечие на 2022 г. Отчетът показа намаление на приходите с 12% на годишна база.

Миналата седмица банката си спечели и подкрепата на германския канцлер Олаф Шолц, според когото Deutsche Bank модернизира своя бизнес модел и е „много печеливша банка“ и няма място за спекулации за бъдещето ѝ. Акциите на Deutsche Bank се сринаха, банките страдат след спасяването на Credit Suisse

„Инвеститорите още имат притеснения за банковия сектор на Европа“, пише още агенцията. Спасителната акция за Credit Suisse, подкрепена от швейцарските власти, трябваше да успокои ситуацията. Вместо това поглъщането на банката със 167-годишна история от конкурента ѝ UBS започна да поражда много въпроси за регулациите и стабилността на банките.

Колкото до Deutsche Bank притесненията бяха свързани с експозициите ѝ на пазара за бизнес недвижими имоти в САЩ. Според анализатори обаче тези рискове са известни отдавна и не са повод за притеснение, като отчитат ликвидните позиции на банката.

Анализаторите от Autonomous, част от AllianceBernstein, смятат, че по всичко личи, че Deutsche Bank не е следващата Credit Suisse, нещо повече, че за разлика от швейцарската банка, тя „печели солидно“.

Според коментатори на JPMorgan сривът на Credit Suisse се свежда до комбинация от 3 причини. Това бяха „поредица от провали в управлението, подкопали доверието в способностите на ръководството“, предизвикателен пазарен фон, който попречи на плана за преструктуриране на банката, и „свеж и интензивен фокус на пазара върху ликвидния риск“ след колапса на SVB. Швейцарската банка беше „незабавно наказана“ с изтичане на инвеститори, допълват анализаторите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Срив на акциите на Deutsche Bank след решението ѝ да увеличи капитала си

Deutsche Bank плаща огромна глоба, за да се измъкне от дело

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички