Швейцария осъди за небрежност четирима банкери, помогнали на доверено лице на Путин


Швейцария осъди за небрежност четирима банкери, помогнали на доверено лице на Путин
Снимка: Getty Images

3019

Четирима банкери, помогнали на близък приятел на руския президент Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления) да прехвърли милиони франкове през швейцарски банкови сметки, са осъдени в Швейцария за небрежност към финансови трансакции, предаде Reuters.

Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, наричан „портфейла на Путин“.

Банкерите са трима руснаци, работещи в Цюрих, и швейцарец. Те помогнали на Ролдугин, кръстник на по-голямата дъщеря на Путин – Мария, да депозира между 2014 г. и 2016 г. милиони франкове в швейцарски банкови сметки.

Мъжете, чиято самоличност не може да бъде разкрита съгласно швейцарските ограничения за поверителност, бяха признати за виновни от окръжния съд в Цюрих. Четиримата бяха осъдени да платят глоби в размер на стотици хиляди швейцарски франка, част от които може да им бъдат опростени, ако изпълнят определени условия.

Бившият ръководител на Gazprombank Schweiz AG беше глобен с 540 000 швейцарски франка (около 590 000 долара), докато двама висши ръководители и мениджър за връзки с клиенти бяха осъдени да платят по-малки суми.

Банкерите са получили условни присъди с две години изпитателен срок, съобщи Окръжният съд в Цюрих.

Случаят показва как хора като Ролдугин са използвани за параван за прикриване на истинските собственици на парите, се казва в обвинителния акт, видян от Reuters.

В Швейцария банките са задължени да отказват или прекратяват бизнес отношения, ако са налице съмнения за самоличността на договарящата страна.

Четиримата банкери са помогнали на Ролдугин да управлява две банкови сметки в „Газпромбанк Швейцария“ в Цюрих, като през тях са преминали милиони франкове, без да извършат достатъчни проверки, посочва съдът.

Според обвинението те не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин.

Според швейцарската прокуратура става дума за около 30 млн. швейцарски франка (30,13 млн. евро), въпреки че музикантът, фигуриращ в швейцарския списък на санкционираните руснаци, няма регистрирана дейност като бизнесмен. Самият Ролдугин е заявил по-рано пред New York Times, че със сигурност не е бизнесмен и не притежава милиони, гласи обвинителният акт.

Ролдугин беше сред десетките членове от вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, в това число Швейцария, след началото на войната в Украйна.

Според прокуратурата всички доказателства сочат, че Сергей Ролдугин не е бил истинският собственик на средствата. Банкерите не са спазвали правилата и затова трябва да бъдат наказани, посочва държавното обвинение.

В миналото руският президент, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления, е наричал Ролдугин приятел, брилянтен музикант и благодетел, спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в руска компания. Преди това Кремъл беше отхвърлил всякакви предположения, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер и ги беше определил като антируска „путинофобия“.

Кремъл твърди, че средствата на Путин са публично достояние и той редовно декларира имуществото и заплатата си пред руските избиратели.

Според защитата Ролдугин е потвърдил писмено миналата година, че банката правилно го е идентифицирала като действителен собственик на сметките.

Освен това не е имало причина за съмнения, че Ролдугин е бил истинският собственик на сметките. Според защитата е „правдоподобно“ Ролдугин да е богат, защото е приятел на Путин. „Сергей Ролдугин не е просто челист и диригент, а и любимец на Кремъл, който очевидно е имал достъп до специални възможности за финансиране, позволяващи му да натрупа значително богатство“, заяви защитата на брифинг преди процеса. Въпреки че подобно фаворизиране може да се възприема с неодобрение в Швейцария, не е от значение по делото, отбеляза защитата на Ролдугин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара

Офшорна дейност за 2 млрд. долара води до Владимир Путин

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички