Офшорна дейност за 2 млрд. долара води до Владимир Путин


Офшорна дейност за 2 млрд. долара води до Владимир Путин
Снимка: Gettyimages

5249

Мрежа от тайни офшорни сметки и заеми в размер на 2 млрд. долара (1,76 млрд. евро) са оставили ярка следа, водеща до руския президент Владимир Путин. Това стана ясно от безпрецедентното разкриване на документи в глобалното разследване Panama Papers ("Документът Панама") за световната офшорна практика.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В разследването са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа в продължение на една година.

Безпрецедентното огласяване на файловете от базираната в Панама Mossack Fonseca, специализирана в уреждане на разплащания към офшорни компании, показва, че тези пари са направили хората от близкия кръг на Путин изключително богати. С документите се сдобива германския вестник Süddeutsche Zeitung от анонимен източник, като ги споделя чрез Международния консорциум чрез разследващи журналисти (International Consortium of Investigative Journalists) с британските Guardian и BBC.

Въпреки че президентът на Русия не попада в нито един от документите, данните показват модел – неговите приятели са се сдобили с милиони от сделки, които, както изглежда, няма как да са се случили без неговото покровителство, пише The Guardian. Британският вестник наред с френския Le Monde, германския Süddeutsche Zeitung и руския Vedomosti е един от партньорите в Panama Papers.

Документите предполагат, че семейството на Путин се е възползвало от тези пари, като излиза, че парите на неговите приятели са на негово разположение. Офшорните следи започват в Панама, минават през Русия, Швейцария и Кипър, и включват частен ски курорт, където по-малката дъщеря на Путин Катерина се жени през 2013 г.

Panama Papers осветяват дейността на най-добрия приятел на Путин – Сергей Ролдугин, който запознава руския президент с бъдещата му жена Людмила, както и е кръстник на по-голямата дъщеря на Путин – Мария.

Ролдугин, който е професионален музикант, е акумулирал състояние с получаването на контрол върху активи на стойност 100 млн. долара, вероятно и повече. Вероятно той е бил избран за тази роля заради своя по-ненабиващ се на очи профил. В документи пред швейцарски и люксембурски власти Сергей Ролдугин отрича да е близък с публични фигури от Русия. Той също така твърди, че не е бизнесмен.

Според Panama Papers обаче Ролдугин е собственик в три офшорни компании - Sonnette Overseas, International Media Overseas и Raytar Limited. Базирана в Санкт Петербург Bank Rossiya (Банк Россия) създава първите две. Банк Россия, според американското правителство, е „личната банка“ на висшите чиновници в Русия, а в нея Ролдугин държи 3,2%.

Файловете показват още, че близкият приятел на Путин, по думите на Ролдугин те са „почти като братя“, има дял от 12,5% в най-голямата ТВ рекламна агенция в Русия – Video International. Компанията има годишни приходи от повече от 800 млн. паунда. До момента собствеността на агенцията беше добре пазена тайна.

Още подробности за разкритията около близкия кръг на Владимир Путин в Panama Papers може да прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички