Швейцарската централна банка призова за нови мерки след кризата с Credit Suisse


Швейцарската централна банка призова за нови мерки след кризата с Credit Suisse
Снимка: iStock

2056

Швейцарската национална банка (SNB) заяви, че е много важно да се извлекат поуки от кризата с фалиралия кредитор Credit Suisse, който беше принудително спасен чрез поглъщане от конкурента му UBS и да се обмислят мерки, които биха предотвратили подобни събития за в бъдеще, предаде Reuters.

„Тези мерки трябва да укрепят устойчивостта на банките, за да предотвратят загубата на доверие, когато е възможно, и да осигурят широк набор от ефективни възможности за стабилизиране, възстановяване или ликвидация на системно важна банка в случай на криза“, отбелязва швейцарската централна банка в доклад, посветен на финансовата стабилност през 2023 г.

Експертите призовават също за изискване към банките да подготвят минимално количество активи, които могат да бъдат заложени, за да получат финансиране от централните банки.

Най-голямата швейцарска банка UBS наскоро придоби изпадналата в затруднения Credit Suisse чрез сделка, организирана от швейцарските власти през март и формализирана на 12 юни.

Политици и икономисти обаче изразиха загриженост дали Швейцария може ефективно да контролира банката, сега с активи за 1,6 трлн. долара и 120 000 служители по целия свят.

Швейцарската национална банка обяви, че не е в състояние да прецени колко устойчива ще бъде банката след сделката. „Наличните в момента данни не са достатъчни за цялостна оценка на устойчивостта на банка“, пише в доклада.

В него се посочват и 3 ключови извода, произтичащи от кризата. Като първо се явява спазването на капиталовите изисквания, необходимо, но не достатъчно условие, за да се гарантира доверие в една банка.

„Второ, капиталовите инструменти AT1, (т.нар. подчинени облигации), поеха загуби едва когато точката на нежизнеспособност беше неизбежна и държавната намеса стана необходима“, пише в заключенията от доклада.

Мащабът и темпото на изтичането на депозити от Credit Suisse, в резултат от загубата на доверие, бяха безпрецедентни и по-сериозни от заложеното съгласно разпоредбите за ликвидност, предупреждават от централната банка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Случи се: UBS завърши придобиването на Credit Suisse

UBS сключи сделка с Швейцария за покриване на загуби за милиарди

Нов проблем: Глоби за стотици милиони долари заплашват UBS

Швейцария започва разследване на фалита на Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички