Световната банка не подкрепя bitcoin плановете на Ел Салвадор


Световната банка не подкрепя bitcoin плановете на Ел Салвадор
Снимка: iStock

4091

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор за оказване на помощ в налагането на bitcoin като легално платежно средство. В отговора си към страната от Централна Америка, организацията посочва притеснения около прозрачността и влиянието върху околната среда, което има добива на криптовалути. По-рано през този месец Ел Салвадор обяви планове да стане първата държава в света, която приема bitcoin за официална валута. Страната иска да използва bitcoin като официално платежно средство редом с щатския долар.

Решението на Световната банка може да попречи на плановете на Ел Салвадор, които предвиждат криптовалутата да стане платежно средство в цялата страна в срок до три месеца, предава BBC.

„Ангажирани сме да помагаме на Ел Салвадор по множество начини, включително в прозрачността на валутата и регулаторните процеси”, посочва говорител на Световната банка пред Reuters. “Макар, че правителството ни потърси за помощ относно bitcoin, това не е нещо, което Световната банка може да подкрепи, имайки предвид недостатъците относно околната среда и прозрачността”, добавят от организацията.

Новината идва след като финансовият министър на Ел Салвадор Алехандро Селая обяви, че страната е помолила Световната банка за техническа помощ за налагането на криптовалутата като официален метод за разплащания.

По думите му, дискусиите с Международния валутен фонд са били успешни, като МВФ „не е против” въвеждането на bitcoin.

През миналата седмица обаче, МВФ посочи, че вижда „макроикономически, финансови и легални проблеми” в това Ел Салвадор да приеме bitcoin.

През миналата седмица Ел Салвадор стана първата страна в света, която официално определи bitcoin като легална валута.

Парламентът на страната даде зелена светлина за официализирането на виртуалната валута. По думите на президента Найбиб Букеле, правителството е сътворило история, като това ще направи по-лесно изпращането на пари у дома на гражданите, живеещи и работещи в чужбина.

Според одобрения проектозакон, bitcoin ще стане официално платежно средство, редом до долара, в срок до 90 дни от датата на одобрение.

Новият закон означава, че всеки бизнес може да приема bitcoin като легално платежно средство, освен ако не разополага с технологията, необходима за осъществяване на трансакцията.

Икономиката на Ел Салвадор е силно зависима от парите пратени от емигранти. Тези трансфери оформят около 20% от БВП на държавата.

Над два милиона салвадорци живеят извън страната си, но продължават да поддържат връзка с родното си място, изпращайки у дома над 4 млрд. долара всяка година.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички