Тази държава прави bitcoin официална валута


Тази държава прави bitcoin официална валута
Снимка: Getty Images/Guliver

4485

Bitcoin може да стане легално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът на страната Найбиб Букеле във видео, излъчено по време на конференцията Bitcoin 2021, която се провежда в Маями.

„Следващата седмица, че изпратя до конгреса проектозакон, който ще направи bitcoin легално платежно средство”, каза Бикеле, сочи информация на организатора на конференцията Bitcoin Magazine, предава CNN.

39-годишният Бикеле взе властта през 2019 година, като разполага със стабилно мнозинство в местния парламент. Това означава, че ако той действително спази думата си, има всички шансове Ел Салвадор да стана първата страна в света приела bitcoin за официална валута.

По думите на президента, той ще си партнира с компанията за дигитални финанси Strike за създаването на логистиката, необходима за реализиране на намеренията.

„Над 70% от активното население на Ел Салвадор няма банкова сметка. Те не са част от финансовата система. Помолиха ме да помогна в писането на план. Те виждат bitcoin като валута от световна класа, като трябва да заедно да създадем bitcoin план за да помогнем а тези хора”, казва изпълнителният директор на Strike Джак Малърс.

Понастоящем Ел Салвадор, държава в Централна АМерика, използва щатският долар за официална валута.

Бъдещето на дигиталните валути

Въпреки, че централните банки по света виждат бъдеще в блокчейн технологията, възприемането на bitcoin не се случва, основно поради огромната волатилност на валутата. Така например, цената на bitcoin се срина наполовина, скоро след като беше преминала ниво от 60 000 долара. Освен това пазарът е податлив на спекулации – нещо, което се вижда с просто око когато говорим за публикациите по темата на милиардера Илън Мъск в социалните мрежи.

Централните банки по света виждат потенциал в блокчейн системата, тъй като тя предоставя алтернативи за пренос на стойност през граница. Криптовалутите също така не изискват банкова сметка, тъй като функционират чрез дигитални портфейли. Именно поради това, населението на по-бедни страни, като Ел Салвадор, може да се възползва от подобна алтернативна платежна система. Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?

Джером Пауъл, председателят на Федералния резерв на САЩ, обяви през май тази година, че институцията ще публикува документ през лятото, в който ще бъдат описани ползите и рисковете от създаването на дигитален долар.

Криптовалутите, издавани от централни банки (CBDC) се различават от масовите виртуални валути, тъй като зад тях не седи децентрализирана мрежа, а основният финансов регулатор.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички