Тази валута е най-добре представящата се в света


Тази валута е най-добре представящата се в света
Снимка: iStock

4759

Една от неособено популярните валути се превърна в най-добре представящата се в света.

Пакистанската рупия се възстанови от историческо рекордно ниско дъно, като в резултат на това грабна титлата "най-добре представящата се валута в света", поне засега. Според анализатори рупията дори може да укрепне допълнително, пише CNBC.

В началото на септември валутата се срина до рекордно ниско ниво от 307 рупии, според данни на LSEG. Оттогава тя спечели над 8% и се търгува за 275 спрямо долара. По този начин тя отбелза най-силния ръст сред другите валути и се превърна в най-добре представящата се през миналия месец.

Това до голяма степен се дължи на правителствените мерки срещу широко разпространената незаконна търговия с долари.

„Пакистанската рупия беше най-добре представящата се валута в световен мащаб този месец, тъй като правителствените репресии срещу незаконната търговия с долари помогнаха да се подобри ненйното състояние“, гласи скорошен доклад на HDFC Securities.

„Това е наистина забележително постижение, тъй като голяма част от валутите, включително тайландският бат и южнокорейският вон поевтиняха спрямо долара поради спекулациите, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго“, се казва още в доклада.

Снимка: iStock

Според местните медии Пакистанската федерална агенция за разследване е предприела нападение в цялата страна на борсови компании, участващи в незаконни транзакции с долари, които включват покупка и продажба на долари чрез неофициални канали без документация.

„Пакистанската рупия остава най-добре представящата се валута в света през септември 2023 г.“, отбеляза Тахир Абас, ръководител на отдела за проучвания в брокерската фирма за ценни книжа Arif Habib Limited за CNBC по имейл.

Според него се очаква се валутата да се засили допълнително, предвид продължаването на репресиите и налагането на държавната политика.

Абас е на мнение, че правителството трябва да се съсредоточи върху насърчаването на износа и привличането на преки чуждестранни инвестиции в страната. Увеличаването на преките чуждестранни инвестиции ще повиши търсенето на валутата, както и нейния обменен курс.

Към 14:30 часа българскот време пакистанската рупия се търгува при 279,76 спрямо долара.

Ще продължи ли покачването?

Снимка: iStock

„Въпросът е дали покачването на рупията е малко и временно възстановяване на цената (dead cat bounce), или знак, че основите ѝ са благоприятни“, заяви Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс. По думите му геополитически и вътрешни фактори са натежали върху рупията.

Икономиката на Пакистан е засегната от високите нива на държавния дълг и изчерпването на валутните резерви. Според изчисленията на Световната банка реалният БВП на Пакистан за фискалната 2023 г. ще се свие с 0,6%, което ще е рязък спад от миналогодишното увеличение от 6,1%.

Освен това страната се бори с висока инфлация, достигнала най-високите си нива за последните няколко десетилетия. Средното ѝ ниво за 2023 г. е 29,2% спрямо 12,2% за предходната година. Високите стойности до голяма степен се дължат на слабостта на пакистанската валута, намаляването на субсидиите за горивата и електроенергията и прекъсванията на веригата за доставки.

Инфлацията в Пакистан за септември скочи до 31,4% на фона на високите цени на енергията и горивата, сочат официални правителствени данни.

Снимка: iStock

„Почти 43% от пакистанската инфлационна кошница е пряко свързана с паритета между пакистанската рупия и долара“, посочи Абас.

Инфлацията е тясно свързана със стойността на валутата, тъй като нарастващите разходи намаляват покупателната способност. Но с укрепването на рупията през последните няколко седмици, той очаква индексът на потребителските цени на южноазиатската нация да намалее.

Ханке изрази същите нагласи. „Слабата валута на Пакистан отчасти допринесе и подхрани инфлацията. [Но] е ясно, че по-силната рупия би намалила инфлационния натиск“, посочи той.

По данни на Arif Habib рупията на Мавриций е втората най-добре представяща се валута в света, укрепвайки с 0,7% спрямо долара през септември, докато хонконгският долар заема трето място, като спечели 0,2% през същия месец.

Източник: CNBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Саудитска Арабия ще инвестира 25 млрд. долара в една от страните с най-голямо население в света

Как Пакистан плати на Русия за евтиния петрол?

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

Рублата се срина под основна психологическа граница

Рублата продължава да се отслабва, премина кота 89

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички