Турция въведе нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти


Турция въведе нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти
Снимка: iStock

2828

Турската централна банка представи нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти и на заемите за някои индустрии, разчитайки на прикрито затягане, с което да укроти инфлацията, без да срине икономиката, предава Bloomberg.

Дни след второто поред повишение на основните лихви, което не отговори на очакванията, централните банкери обявиха промени в правилата, които оскъпяват използването на кредитни карти за потребителите при теглене на пари в брой. Централната банка налага и по-строги ограничения на растежа на заемите за автомобили и някои търговски кредити, показва обявлението.

Заемите за износ, инвестиции и някои други, ще бъдат изключени от ограниченията. Централната банка описа хода за кредитните карти като част от усилията „да се контролира инфлацията и да се балансира местното търсене“.

Предизвикателството за Турция е как да охлади инфлацията, която още е почти 40%, но да запази отпускането на кредити към части от икономиката за 900 млрд. долара предвид местните избори след по-малко от година. След като Турция беше обхваната от криза с разходите за живот през 2022 г., разходите за кредитни карти нараснаха до рекордни нива като алтернатива на заемите от банките с много по-високи лихви.

Под управлението на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан централната банка увеличи официалните разходи за заеми с 9 пр.п., докато същевременно реши да наложи парично затягане и чрез алтернативни мерки. Основната лихва е 17,5%, следователно още е силно отрицателна, когато се коригира спрямо цените.

По оценки на Bloomberg Economics потребителската инфлация в края на годината ще е 55% спрямо по-ранна прогноза за 47%.

Съгласно новите правила максималната лихва за теглене на пари в брой от кредитни карти и овърдрафт сметки се поишава до 2,89%, докато по-рано беше 1,91%. Ограничението на месечния ръст при заемите за автомобили вече е 2% спрямо 3% по-рано, а при търговските заеми – 2,5% спрямо 3% преди.

Еркан ще представи първия си доклад за инфлацията в четвъртък, когато се очаква да направи сериозни възходящи корекции в прогнозите на централната банка. Текущите очаквания за инфлацията в края на годината са за 22,3%.

Финансовият министър Мехмет Шимшек заяви, че последните мерки са „в съответствие с целта за подобряване на платежния баланс на страната ни, намалявайки публичния дефицит и забавяйки инфлацията“.

Шимшек, подобно на Еркан е ветеран от Wall Street, заяви в Twitter, че Турция „ще продължи да канализира ограничените си ресурси към износа и инвестициите“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турция се придържа към традиционната парична политика: Отново увеличи основната лихва

Инфлацията в Турция спадна до най-ниското си ниво от година и половина

Обрат в паричната политика на Ердоган: Турската централна банка вдигна лихвите двойно

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички