Турска крипто борса спря, шефът ѝ избяга в чужбина


Турска крипто борса спря, шефът ѝ избяга в чужбина
Снимка: iStock

5712

Една от най-големите борси за криптовалути в Турция - Thodex обяви, че няма финансова възможност да продължи операции, оставяйки хиляди инвеститори с пръст в устата. Турските власти са опитали да открият 27-годишният основател на платформата, но се оказало, че той е напуснал страната.

Неяснота цари колко точно са засегнатите потребители и за каква обща сума става въпрос. В изявление от неназовано местоположение, изпълнителният директор на борсата Фарук Фатих Юзер обещава, че ще възстанови парите на инвеститорите и ще се върне в родината, за да поеме отговорност пред правосъдието. Турските власти са запорирали сметките на компанията, а полицията е претърсила централата на борсата в Истанбул, пише Bloomberg.

Загубите възлизат на сума от порядъка на 2 млрд. долара, по информация на местното издание Haberturk, а адвокат на потърпевшите посочва, че парите вложени от около 390 000 потребители са станали "невъзвръщаеми".

Юзер обаче не е съгласен и с двете изнесени цифри. Засегнатите потребители са около 30 хил. души, посочва той чрез съобщение на уебсайта на компанията. Докато власти и потребители се опитват да разплетат мистерията от кабинета на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган призоваха за бързото налагане на регулация на пазара за криптовалути. Подобни призиви се срещат практически навсякъде по света, където съществува борсова търговия с дигитални валути.

Инвестиционни алтернативи

Борсата Thodex беше част от бума на търговията с криптовалути, който привлече хиляди турци търсещи защита на парите си от високата инфлация в страната и нестабилността на местната валута. Инфлацията в Турция достигна 16.2% през март, което е над 3 пъти повече от заложените очаквания от 5% на турската централна банка. Турската лира поевтинява с 10% спрямо долара през настоящата година, което е девета поредна година на спад.

Правителството похарчи 165 млрд. долара от валутните си резерви през последните две години, посочи президентът Реджеп Ердоган през тази седмица. Мярката е част от националния план за стабилизация на националната валута.

Миналият петък търгуваните обеми на турския пазар за криптовалути скочиха тройно спрямо предходната седмица до над 1.2 млрд. долара, сочат данните на coingecko.com. За сравнение, търгуваните обеми на фондовата борса в Турция с акции от основния индекс на страната възлизат на около 3.1 млрд. долара.

"Всеки може да създаде борса за криптовалути с капитал от едва около 50 000 лири (около 6000 долара)", казва Огюз Еврен Кълъч, адвокат представляващ потребители на Thodex. "Има огромна регулаторна дупка в тази сфера", посочва той.

Юзер не отговаря на повикванията на мобилния си телефон. Кол центърът на компанията също не отговаря на обажданията. Бедирхан Огюз Башибуйк, адвокатът на Thodex, коментира пред Bloomberg, че не знае къде е Юзер, но не се намира в Турция. Агенцията Demiroren News предава, че Юзер е избягал в Албания, публикувайки снимка, за която се твърди, че той е заснет на летището в Истанбул.

Кампанията за Dogecoin

През миналия месец Thodex стартира кампания за увеличаване на членовете на платформата, раздавайки милиони безплатни Dogecoin токени на новите потребители при регистрация. Според информация на сайта, 4 млн. токени са били раздадени, въпреки, че множество потребители се оплакват в социалните мрежи, че не са получили обещаните виртуални валути.

"Роден съм като едно от трите деца на държавен служител", казва Юзер в изявлението си, добавяйки, че не е завършил гимназия. След като компанията му започнала да изпитва финансови затруднения, той мислел или за самоубийство, или да се предаде на властите, но и двете възможности щели да ощетят клиентите му.

"Поради, което реших да остана жив и да се боря, работя и да изплатя дълга си към вас. В деня, в който изплатя дълга, ще се върна в страната ми и ще се предам на правосъдието", добавя Юзер.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички