Турската централна банка рязко повиши основния лихвен процент


Турската централна банка рязко повиши основния лихвен процент
Снимка: iStock

1779

Централната банка на Турция рязко повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта от 30% до 35% в четвъртък. По този начин оправда очакванията, затягайки паричната политика за трети пореден месец, в опит да овладее инфлацията, която расте от години.

Ходът беше в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters. Повечето икономисти прогнозираха повишение с 500 базисни пункта четирима очакваха увеличение с 250 пункта, а един с 300.

Ръководството на банката повтори, че е готово да повиши лихвите допълнително, ако е необходимо, за да ограничи инфлацията, която се покачи до 61,53% на годишна база през септември и се очаква да нарасне през 2024 г.

ОЩЕ: Инфлацията в Турция отказва да тръгне надолу

„Монетарното затягане ще бъде допълнително засилено, колкото е необходимо, своевременно и постепенно, докато се постигне значително подобрение на перспективите за инфлация“, гласи изявление на банката.

Решението за лихвения процент следва повишение с 500 базисни пункта през септември, тъй като централната банка продължава да се отклонява от дългия период на неортодоксална парична политика, през който лихвите бяха понижени дори когато инфлацията скочи до небето.

Снимка: iStock

Президентът Реджеп Тайип Ердоган избра бившия банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за ръководтел на централната банка след преизбирането ѝ през май. Тя направи обратен завой в паричната политика, за да облекчи икономиката, влошена от изчерпаните валутни резерви и нарастващите инфлационни очаквания.

Предишната подкрепа на Ердоган за ниски лихвени проценти въпреки скока на цените доведе до валутна криза в края на 2021 г. и тласна инфлацията над 85% миналата година. Инфлацията се очаква да приключи тази година на 68%.

Лиам Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics, заяви, че знаците вече сочат към още две увеличения с 500 базисни пункта на двете оставащи срещи на банката тази година. По думите му това трябва да помогне на реалните лихвени проценти – коригирани спрямо инфлацията – да влязат в положителна територия преди края на 2024 г., пише CNBC.

„Това ще допринесе много за поддържане на оптимизма на инвеститорите и поддържане на спредовете на суверенните доларови облигации на Турция близо до многогодишни дъна. Затягането на политиката на централната банка и нейните скорошни изявления помогнаха за възстановяване на доверието в нея и генериране на увереност, че заема по-сериозна позиция срещу инфлацията“, заяви Пийч в бележка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в Турция покори нови върхове

Инфлацията в Турция сложи край на 8-месечното забавяне през юли

Турската централна банка охлажда кредитния бум с нови правила

Кошмар за икономиката: Инфлацията в Турция стигна нов 25-годишен връх

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички