UniCredit отчете най-доброто си първо тримесечие в историята


UniCredit отчете най-доброто си първо тримесечие в историята
Снимка: iStock

1897

Банковият гигант UniCredit SpA увеличи целта си за годишната печалба и обяви, че ще разпредели повече средства към акционерите, след като регистрира най-доброто си първо тримесечие в историята, подкрепено от ръст на приходите от кредитиране.

Базираната в Милано банка очаква коригирана печалба за 2023 г. от над 6,5 млрд. евро и възвръщаемост за инвеститорите с около 500 млн. евро повече, според отчета ѝ, цитиран от Bloomberg. Ключовите метрики за представянето за първото тримесечие – включително нетна печалба от над 2 млрд. евро – са по-добри от очакваното.

След като пое втората по големина италианска банка преди почти 2 години, главният изпълнителен директор Андреа Орчел ограничи разходите и смени фокуса към по-добре представящи се бизнеси, като сега се възползва от по-високите лихвени проценти на ЕЦБ. Това позволява на UniCredit да подслади още стратегията си за дивидента и обратното изкупуване, която е една от най-щедрите в региона, въпреки трусовете в банковия сектор.

„Подобрената макропрогноза и средата на лихви, положителните бизнес тенденции и нашата продължаваща трансформация и подсилени линии на отбрана ни позволиха да увеличим прогнозата за 2023 г. по ключови метрики“, посочва Орчел.

От банката отбелязват, че приходите нарастват с 18% спрямо 2022 г., а нетната печалба от лихви се е повишила с 44% спрямо същия период на 2022 г.

И макар депозитите на клиенти на дребно в италианските банки да намаляват с 3,6% през първото тримесечие, тези в UniCredit се увеличават с 2,4% за периода, като клиентите са прибавили нетно 12,5 млрд. евро. Коефициентът на покриване на ликвидността е 163%, сигнал за лек ефект от притесненията на клиентите, засегнали европейските конкуренти през тримесечието, в което швейцарската Credit Suisse трябваше да бъде спасявана от UBS Group.

„UniCredit може би се е възползвала от „ефекта на бягство към качеството“ на фона на скорошните сътресения в банковия сектор“, заяви миналата седмица в бележка Андреа Лиси, анализатор на Equita.

UniCredit записва и 93 млн. евро допълнителни провизии през тримесечието, а съотношението на необслужван дълг е 2,7% през периода. Орчел неведнъж е казвал, че кредиторът е „добре позициониран“ за период на макроикономическа несигурност с допълнителни провизии срещу потенциални загуби за около 1,8 млрд. евро. Базовият собствен капитал от първи ред на UniCredit, ключова мярка за финансова сила, като цяло е в синхрон с края на декември на равнище от 16%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Криза? Най-голямата банка в Европа отчете троен ръст на печалбата

Криза? Банка №1 в Германия отчете най-голямата печалба от 2016 година

Нови членове на Надзорния съвет на "УниКредит Булбанк"

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички