Deutsche Bank с печалба за милиарди - надхвърли очакванията на анализаторите


Deutsche Bank с печалба за милиарди - надхвърли очакванията на анализаторите
Снимка: iStock

1301

Най-голямата германска банка Deutsche Bank започна годината най-успешно от дълго време насам благодарение на по-високите приходи от корпоративно банкиране. „Със 7,7 млрд. евро постигнахме най-високите приходи за тримесечие от 2016 г., а печалбата преди данъци в размер на 1,9 млрд. евро е най-добрият резултат от 2013 г. “, отбелязва главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг в съобщение до служителите.

Според изявление кредиторът отчита нетна печалба в размер на 1,158 млрд. евро през първите 3 месеца, или с 9% повече от 2022 г. Това е много над очакванията на анализаторите от около 977 млн. евро, пише Handelsblatt.

Въпреки това банката обяви и по-строг курс на икономии. Така тя противодейства на увеличението на разходите, оказало се по-високо от очакваното. През следващите 3 години Deutsche Bank възнамерява да спести 2,5 млрд. евро, вместо обявените по-рано над 2 млрд. евро. За да постигне това, компанията смята да съкрати работни места и да закрие повече клонове.

Бизнес с корпоративни клиенти

Ще бъдат намалени работните места в райони, отдалечени от клиентите, обясни банката. Освен това кредиторът планира да рационализира бизнеса с финансиране на строителството и да подобри процесите чрез автоматизация.

„В оперативен план искаме да намалим повече от предварително планираните разходи и да използваме капитала си по-ефективно, за да увеличим разпределенията към акционерите и възвръщаемостта си“, каза главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг. Заедно с други неща, банката иска да отпусне по-малко ипотечни кредити и да намали по-малко печелившите бизнес портфейли.

Банката дължи добрия резултат главно на бизнеса си с корпоративно банкиране, който се възползва много от повишените лихвени проценти. Както приходите, така и печалбата на подразделението са много по-добри от тези през 2022 г. – и по-добри от очакванията на анализаторите. С печалба от 822 млн. евро дивизията за корпоративни клиенти спечели почти колкото инвестиционните банкери на компанията.

От друга страна, инвестиционната банка се представи много по-слабо от очакваното с печалба от 861 млн. евро. Особено при търговията с облигации, важна за кредитора, Deutsche Bank спечели много по-малко от очакваното, като банката обясни това с еднократни приходи, завишили резултата през 2022 г. Приходите в бизнеса с управление на активи също бяха под очакванията.

Отделът за частни клиенти все пак увеличи приходите си. Но повишените разходи и по-високото провизиране за риска за евентуални просрочия на кредити засегнаха печалбата и тя е по-ниска от тази миналогодишната.

В бъдеще банката смята да се развива повече в бизнес области, в които трябва да използва сравнително малко капитал – като бизнеса с богати клиенти. В тази област Deutsche Bank – подобно на други банки – иска нови служители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Съдбата на Credit Suisse: Deutsche Bank следващата ли е?

Deutsche Bank закрива технологичните си центрове в Русия

Акциите на Deutsche Bank се сринаха, банките страдат след спасяването на Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички