Заплатите у нас растат с около 10% през 2023 г.


Заплатите у нас растат с около 10% през 2023 г.
Снимка: iStock

2999

Заплатите у нас растат с около 10% през настоящата 2023 година, тъй като все повече бизнеси вдигат възнагражденията на служителите си в опит да догонят ускорената инфлация. Това става ясно от изследването „Проучване на възнаграждения и придобивки за 2023 година” на консултантската компания Mercer Marsh Benefits.

Според данните за увеличението на заплатите в България, трите основни фактора за повишението на възнагражденията са представянето, мястото в диапазона и инфлацията.

Увеличението на заплатите на база кариерни групи е най-осезаемо при служителите, заемащи длъжност на оперативно ниво – 12.1%, което се дължи на ниското заплащане в съответната група и нуждата от финансово поощрение на същата с цел справяне с инфлацията, посочват от компанията. Следва групата на специалистите (11.0%), мениджмънта (10,7%) и топ мениджмънта (9.6%).

ОЩЕ: София и всички останали: Къде у нас заплатите са най-високи и най-ниски?

Тенденциите при брутните заплати по сектори сочат, че най-бързо и последователно нарастват възнагражденията в секторите Високи технологии, Изнесени услуги и Фармация, посочват от компанията.

София е единственият регион в България с по-високи заплати от средните за страната, докато в Северозападна България възнагражденията са най-ниски с цели 35% под средното за страната.

Според проучването, причините се коренят в бързоразвиващите се и високотехнологични сектори, които са ситуирани основно в столицата, за сметка на производствените, търговските и финансови сектори, чиито служители са главно в провинцията.

Кои са най-често срещаните придобивки към заплатите у нас

Данните от проучването сочат още, че 87% от компаниите имат схема за променливо възнаграждение, което се изразява в бонуси и премии за служителите. 9 от 10 от последните имат право на подобни облаги, а 8 от 10 мениджъри получават бонуса си на годишна база.

Специалните придобивки към заплатите най-често са здравна застраховка (84%), мобилен телефон (80%) и ваучерите за храна (74%). Последните заемат трето място (в сравнение с шесто през изминалата 2022 г.), което се дължи на законовите промени, касаещи данъчните облекчения в сумата за ваучерите за храна.

Тазгодишното проучване на Mercer Marsh Benefits обхваща 493 компании (ръст от 7% спрямо 2022 г.) и 127,562 служители от 14 различни икономически сектора, като най-големият брой участници в изследването на Mercer Marsh Benefits са с профили Производство и Високи технологии.

ОЩЕ: Електронните ваучери за храна стават задължителни от 1 юли 2024 година

Проучването се фокусира не просто върху заплащането на служителите, а върху пълния пакет от възнаграждения, в който влизат: брутната заплата; гарантираното парично възнаграждение; общото парично възнаграждение (отразяващо различни бонуси); общото директно възнаграждение (с дългосрочни стимули като акции и опции) и общото годишно възнаграждение (включващо различни придобивки като служебна кола, пенсионно осигуряване, здравна застраховка и живото-застраховка), добавят от компанията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

С колко ще нарасне минималната заплата през следващите три години?

България се смъкна до пето място по ръст на заплатите в ЕС

Недостиг на кадри: Български град с под 20 000 души население предлага 9 000 лева заплата

Пенсията скочи до над 50% от средния осигурителен доход

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички