Атанас Мангъров: Естествено придобитият имунитет е много по-мощен от изкуствения


Атанас Мангъров: Естествено придобитият имунитет е много по-мощен от изкуствения
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

8447

В последните 10 дни, въпреки че дневно се правят между 12 000 и 16 000 теста, делът на новооткритите случаи на COVID-19 твърдо се задържа под 1%, посочи доц. Мангъров и отбеляза, че това не се дължи на ваксинацията. Според него фактът, че абсолютният брой на случаите намалява и че тяхното процентно съотношение спрямо направените тестове също остава много ниско, показва, че може би значителна част от населението на страната се е срещала с вируса и има имунен отговор. Твърдение: Преболедувалите COVID-19 имат имунитет за десетилетия

"Каква част обаче от населението се е срещала с вируса и има имунен отговор, ние не искаме да научим, не полагаме никакви усилия в това отношение, продължаваме да правим на ден по 15 – 16 хиляди тестове, с които откриваме, че някои хора, може би в конкретния момент отделят вируса, но не проверяваме каква част от населението има антитела и е защитена", подчерта имунологът. Той посочи, че в 80% от случаите COVID-19 протича безсимптомно и сподели, че той самият го карал по този начин. За другия начин, по който се получава имунен отговор - ваксинацията, Мангъров уточни, че засега у нас с две дози са ваксинирани около 700 000 души, което е около 10% от населението на страната.

Към настоящия момент в страната са направени около 2 милиона и 100 хиляди PCR тестове при средна цена около 100 лева на един тест и са направени около 1 млн. антигенни теста при средна цена между 20 и 30 лева, посочи още Мангъров. 

Той определи като неетично и дискриминационно отменянето на маските за част от ваксинираните. Според него носенето на маски е напълно безсмислено. "Най-доброто, което може да се случи за маските е да няма маски, а който иска може да носи по една, по две…, но да се налагат и на децата е неправилно", смята имунологът. Той определи като медицински абсурд диференциацията на правоимащите да не носят маски, според разпореждането на  здравния министър. Това че маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози, определени дни след втората и такива, които са преболедували, но за преболедували се считат не тези, които имат антитела, а хората, които са имали някога PCR или антигенен тест и са били минимум 2 седмици под карантина,  уточни имунологът и подчерта, че това е медицински абсурд.

Той отбеляза, че същата тази постановка е залегнала в изискванията за международни сертификати, които ЕК опитва да въведе и че там дори не се споменава и дума за хората, прекарали заболяването безсимптомно, но не са се изследвали с PCR. Според Мангъров, това е медицинска глупост и е изключително дискриминационно.

"Виждам че служебното правителство продължава сляпо и стриктно да следва всичко това, което се прави навън. Значителна част от хората продължават да не мислят и слепешком по най-папагалски начин продължават да изпълняват нареждания, които получават отвън", коментира той.

Запитан дали очаква нова вълна на есен от индийския вариант, Мангъров отбеляза, че това зависи дали значителна част от населението има имунен отговор.

В момента се казва, че ваксините, които се използват, пазят от стария китайски и от всякакви нови варианти, което означава, че хора, които са ваксинирани или хора които са прекарали симптомно или безсимптомно COVID няма да се разболеят от индийския вариант, но ние продължаваме да не искаме да разберем каква част от населението се е срещала с вируса, отбеляза доцентът. "Ако човек веднъж се е срещал с него, той има антитела. Те са от Т-лимфоцити и с времето нивото им спада, но малка част от тези лимфоцити остават в костния мозък и лимфните възли и когато човек отново се срещне с коронавирус, тези клетки на паметта започват да се размножават много бързо и започват да изработват антитела, които не позволяват на човека да се разболее отново от вируса", поясни той. Защо можете да боледувате само веднъж от Covid-19?

Мангъров оспори твърденията, че клетките на паметта, които остават били много малко и недостатъчно, за да се справят с индийския вариант: "Само че, контрира той - това са клетките, които започват да произвеждат антитела и именно антителата не допускат човек повторно да се разболее от единия или другия, или който искате вариант".

Мангъров е категоричен: "Когато човек се срещне с вируса, неговата имунна система се сблъсква с вируса в неговото антигенно цялостно многообразие, а когато се ваксинира ваксината предизвиква образуването на един или два вирусни антигена, които не са точно като естествения вирус и само срещу тези един или два антигена се образуват антитела. Докато при естествената инфекция антитела се образуват срещу всички антигени, които са във вируса. И едното може да ни пази, и другото, но ако човек се е срещнал естествено с вируса, неговият имунен отговор ще е много по-мощен отколкото изкуствения".

Атанас Мангъров подчерта, че не е антиваксър и че може би е от хората, които са направили най-много ваксини в страната и уточни, че има резерви към коронавирусните ваксини, както обясни - защото "не са направени по правилата на изкуството". Тези ваксини може да са добри, но не са изпитани по правилата и никой не може да каже как ще се развият нещата след година - две - три, добави той.

"Една от основните догми, върху които бяха създадени ваксините, е че в човешката клетка информацията върви само от ДНК към РНК и по тази причина РНК ваксините не можели да променят човешката ДНК. Все повече излизат съобщения, които са отдавна, но се неглижираха и говорят, че това не е точно така и че това трябва да се изпита, да се проучи“, посочи още имунологът.

Според него е неразумно и неетично тези ваксини да се въвеждат за масова ваксинация. "Който иска да се ваксинира, който го страх, който ходи да спи под леглото, носи 2 – 3 маски - нека да се ваксинира. Хубаво е, че има ваксини, хубаво е, че има хора, които искат да се ваксинират - нека го направят, но да се ваксинират деца е престъпление, защото не знаем какво може да се случи след време", заяви Мангъров. Колкото и да се напъваме, не сме в състояние за тази една година и два - три месеца, откакто са създадени ваксините, да го разберем, подчерта той и повтори: "Който иска нека да ваксинира детето си, но аз не бих го направил и мисля, че това е неетично, неморално и фундаментално погрешно".

Как доц. Мангъров коментира лансираните от здравния министър реформи - четете ТУК.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички