Четири опасни грешки при миене на съдове


Четири опасни грешки при миене на съдове
Снимка: iStock/Guliver

6341

Потребител на китайския портал WeChat посочи четири опасни грешки при миене на чинии. Той припомни, че пренебрегването на тези правила може да доведе до размножаване на бактерии, а посудата само ще става по-нехигиенична. 5-те най-мръсни джаджи, които могат да ви разболеят

На първо място, не трябва да използвате мръсна гъба, тъй като върху нея живеят 19 вида патогени, включително Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus и Candida white. За една седмица до 2,2 милиарда бактерии могат да се натрупат от употребяване върху една нова гъба. Тези микроорганизми могат да влязат отново в съдовете и да причинят различни заболявания.

Препоръчително е да имате няколко гъби за различни повърхности, за да избегнете замърсяване. Те също трябва да бъдат добре изсушени и проветрени, а още по-добре е да се дезинфекцират във вряща вода и да се сменят на всеки две седмици.

Второ, не се препоръчва подреждането на мръсни съдове на купчина една върху друга, тъй като в този случай дъното им се замърсява, което увеличава времето за измиване. Потребителят на WeChat посъветва първо да изплакнете по-малко мръсните чинии, като оставите по-замърсените за по-късно. Също така е важно да изплакнете съдовете за сурово месо отделно от тези, които съдържа плодове или готвена храна.

На трето място, трябва да избършете чистите кухненски прибори, преди да ги поставите в шкафовете. В противен случай бактериите ще растат върху тях в останалата вода, а ръждата ще покрие метални прибори и саксии.

Четвърто, приборите за хранене трябва да се дезинфекцират от време на време. За да направите това, поставете ги в голяма тенджера с вряла вода за около десет минути. Важно е да смените аксесоари, които абсорбират различни течности и остатъци от храна, например бамбукови пръчки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички