Допълнителни половин милиард долара ускоряват производството на китайска анти-COVID ваксина


Допълнителни половин милиард долара ускоряват производството на китайска анти-COVID ваксина
Снимка: iStock/Guliver

3970

Китайската фармацевтична компания Sinovac Biotech е осигурила половин милиард долара допълнително финансиране за производството на своята ваксина за COVID-19, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Пекин до голяма степен постави вируса под контрол, като все още се лекуват само 281 активни случая, сочат официалните данни. Но страната обеща да направи ваксините си достъпни като "обществено благо", тъй като се стреми да се противопостави на световната критика за ранното си справяне с пандемията.

Sino Biopharmaceutical Limited, регистрирана в Хонконг фирма за медицински изследвания, заяви в понеделник, че ще инвестира 515 милиона долара за разработването и производството на CoronaVac - един от най-напредналите кандидати за ваксина на Sinovac. Sinovac - един от водещите производители на ваксини в Китай - заяви, че финансирането ще бъде използвано за "по-нататъшното развитие, разширяване на капацитета и производството" на CoronaVac. От компанията добавиха, че се надяват да успеят да произведат 600 милиона дози до края на годината.

Sino Biopharmaceutical ще получи 15% дял от дъщерно дружество на Sinovac, Sinovac Life Sciences, съгласно споразумението.

Въпреки че регулаторите все още не са одобрили китайските ваксини за масово разпространение, страната одобри някои напреднали варианти за спешна употреба.

От юли на редица хора - от държавни служители до следващи в чужбина студенти - са били ваксинирани.

CoronaVac се тества в множество страни, включително Бразилия, където бяха възобновени клиничните изпитания в последен етап, след като имаше проблем през ноември, когато при доброволец се стигна до "неблагоприятен инцидент".

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички