Два смъртни случая от замърсените ваксини на Moderna в Япония


Два смъртни случая от замърсените ваксини на Moderna в Япония
Снимка: iStock

4480

Двама души са починали, след като са получили ваксини на Moderna срещу COVID-19, които по-късно бяха спрени след откриването на замърсители, съобщи японското здравно министерство. Харчим близо 160 млрд. долара за COVID-19 ваксини през идните 5 г.

Мъжете на около 30 години са починали този месец в рамките на дни след получаване на втората доза Moderna, се казва в съобщение на министерството, цитирано от Euronews.

Япония спря използването на 1,63 милиона дози Moderna, изпратени до 863 ваксинационни центъра в цялата страна, повече от седмица след като местният дистрибутор Takeda Pharmaceutical Co получи съобщения за замърсители в някои флакони. Размерът на неизвестните частици, открити в тях, достига няколко микрограма. 

„Понастоящем нямаме никакви доказателства, че тези смъртни случаи са причинени от ваксината Moderna COVID-19“, се казва в изявление на Moderna и Takeda в събота. 

Правителството заяви, че не са идентифицирани проблеми с безопасността или ефикасността и спирането на трите партиди Moderna е предпазна мярка. Замърсителите, открити в някои флакони в Япония, се смятат за метални частици, съобщи обществената телевизия NHK, позовавайки се на източници на министерството на здравеопазването.

Япония е направила повече от 124 милиона ваксини срещу COVID-19, като около 44% от населението е напълно ваксинирано.

Към 8 август 991 души са починали в Япония, след като са получили инжекции с ваксината на Pfizer и 11 след получаването на ваксината на Moderna, но не е установена причинно-следствена връзка между инжекциите и смъртните случаи, според здравното министерство, предаде БГНЕС. Първи смъртен случай в Нова Зеландия, свързан с ваксината Pfizer

При двата смъртни случаи, съобщени в събота, всеки от мъжете е имал треска ден след втората си доза и е починал два дни след като е получил треската.

В неделя префектура Окинава съобщи на уебсайта си, че чужди вещества са открити в още една партида на ваксината срещу коронавирус, произведена от американската компания Moderna, доставена в Япония.

В съобщението се отбелязва, че по време на ваксинацията в град Наха (административният център на Окинава) в няколко спринцовки е намерено черно вещество. По време на проверката в друга спринцовка бяха открити розови примеси. Общо около 400 души са били ваксинирани с ваксината от тази партида, но се твърди, че това е направено след като лекарите визуално са проверили чистотата на веществото в спринцовките. При ваксинираните не са докладвани здравословни проблеми. СЗО призова за спиране на реваксинацията

Междувременно, партидният номер на тази ваксина е различен от трите други, които бяха спрени от японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи. Поради този инцидент ваксинацията в един от ваксинационните центрове в Окинава е спряна. Японското министерство на здравеопазването спря употребата на трите партиди ваксини на Moderna, произведени в Испания, заради примеси и оповести номерата им, така че ваксинираните със съмнителните препарати, да могат да се консултират с медицински специалисти, ако изпитват дискомфорт.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички