Едноседмична платена почивка в Русия заради вируса


Едноседмична платена почивка в Русия заради вируса
Снимка: iStock

2878

Руският президент Владимир Путин нареди едноседмична платена почивка в цялата страна, за да ограничи заразяването с коронавирус, и призова руснаците да проявят "отговорност" и да се ваксинират.

Путин одобри правителствен план за обявяване на неработна седмица в цялата страна от 30 октомври, тъй като в Русия бяха регистрирани рекордните 1028 смъртни случая от коронавирус за ден. "Основната цел е да защитим живота и здравето на нашите граждани", заяви 69-годишният ръководител на Кремъл по време на правителствено заседание, излъчвано по телевизията.

Той посочи, че тежестта на епидемията в Русия е свързана с ниските нива на ваксинация. Путин каза, че е изненадан от това колко много руснаци отказват ваксината, дори сред неговите "близки приятели". "Това е странно. Хора с добро образование, научни степени... Просто не разбирам какво се случва", коментира руският президент.

В сряда в страната бяха регистрирани над 34 000 нови случая на вируса и общо 226 353 смъртни случая, което е най-високият брой смъртни случаи в Европа. Руските власти бяха обвинени, че значително омаловажават мащаба на пандемията, а Путин каза на регионалните власти да не занижават броя на случаите на вируса, наричайки това "опасно".

"Напоследък губим по повече от хиляда наши граждани на ден. Това са ужасни цифри", каза заместник министър-председателят Татяна Голикова и помоли руснаците да не пътуват между регионите, за да не "влошават" ситуацията.

Длъжностни лица предупредиха, че най-лошото тепърва предстои и че броят на хоспитализациите нараства по-бързо, отколкото при предишните вълни.

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко коментира пред журналисти, че медицинската система на страната работи под все по-голям натиск и заяви, че "основната цел" е да се увеличи броят на ваксинациите. Независими социологически проучвания обаче показват, че повече от половината руснаци не планират да се ваксинират.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички